Ansatte under opplæring før produksjonsstart på fabrikken i Mehamn. foto: Norwegian Fish Company.

Nærmer seg produksjonsstart for Norwegian Fish Company

Foredlingsfabrikken Finnmark Fisk gir flere nye arbeidsplasser i Mehamn, og er snart klar for produksjonsstart.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tidligere Findus sjef Jørn-Gunnar Jacobsen, er sentral i prosjektet, og forteller til Kyst.no at alt har gått etter planen så langt.

- Fra første januar til cirka første mars kompletteres linjene, og alle ansatte får opplæring på maskinene i denne perioden. Vi kjører også norskopplæring for de som trenger det, sier han.

Jacobsen legger til at i praksis kan produksjonen starte nå, men først skal Mattilsynet se over alt, før de gir grønt lys. Det siste som skal på plass er såkalte «End of Line» og integrering av Innova software for produksjonsstyring. Dette må vente til alt det andre er på plass.

Jørn-Gunnar Jacobsen med Trond Einar Olaussen. Klikk for større bilde. Foto: Norwegian Fish Company.

- ”End of line” inneholder metalldetektorer, vekter, etiketter og pakkeutstyr for transport. Dette skal først i bruk i etter påske, siden alle leveranser i tiden før dette er i kasser for eksport og ikke butikkpakket.

Starter leveranser i mars

Jacobsen forklarer at om alt går som de håper, kjøres en ny testproduksjon igang om to uker.

- Så starter med leveranser cirka 1. mars, som planlagt. Innkjøringsperioden er også hovedårsaken til at vi har satt et redusert produksjonsmål i 2018.

Arne Hjeltnes, som også er stor pådriver for prosjektet opplyste til Kyst.no før jul, at de tok sikte på å produsere 6.000 tonn fisk i 2018.

Investor Torbjørn Theier og Arne Hjeltnes i Norwegian Fish Company, her sammen med Hermann Pettersen, (i midten) som selskapet kjøpte fabrikken i Mehamn av.Klikk for større bilde. Foto: Norwegian Fish Company.

- Vi begynner litt forsiktig, men vi kan øke til en makskapasitet på 12.000 tonn om det blir aktuelt og behov, sa Hjeltnes.

Laksen som skal slaktes for retail på anlegget vil ha en størrelse på mellom tre til fem kg, men selskapet har også har fått forespørsler på større laks.

I moderselskapet, Norwegian Fish Company, ligger alle salgs- og markedsressursene, som nå er i fullt innsalg over hele verden. Og angående markedet, forteller Jacobsen at de fortsatt ser på lakseprisen som høy, men at de også ser ulik betalingsvilje i forskjellige markeder.

- Råvareprisen er noe alle må forholde seg til, direkte eller indirekte, så vi må skape konkurransefordel gjennom innovativ produktutvikling og lave produksjonskostnader.

Klikk for større bilde. Foto: Norwegian Fish Company.

Les også: Norwegian Fish Company lanserte ny merkevare

Søker daglig leder

I dag er det 23 ansatte i Finnmark Fisk, og seks ansatte i Norwegian Fish Company. Anlegget skulle potensielt skape 50 nye arbeidsplasser i Finnmark.

Daglig leder under ferdigstillingen av anlegget er Kim Gabrielsen, men Jacobsen opplyser om at de er på utkikk etter noen som skal ta over stafettpinnen og det daglige ansvaret i Mehamn etter dette.

Les også: Vil skape 50 nye sjømatjobber i Finnmark