Gamba Natural, reker

– Vi trenger mer kunnskap om rekene

Norges Fiskarlag frykter økt trykk på rekebestanden i nord, og ønsker mer forskning på bestanden i fjordstrøkene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakselusmiddel skal ifølge forskerne påvirke skjelldannelsen hos rekene. Foto: Gamba Natural

Det er blant annet det gode fisket i Varangerfjorden som har fått ledelsen i organisasjonen til å etterlyse mer fakta rundt bestandene.

– De siste årene har vi hatt et veldig bra rekefiske i Troms og Varanger, og vi er veldig godt fornøyd med det. Så ut fra det ønsker vi mer kunnskap om bestandene og komponentene rundt, forteller assisterende generalsekretær Jan Birger Jørgensen i Norges Fiskarlag til NRK.

Det ble i 2011 påvist så høye konsentrasjoner av lusemidler i miljøet at det kunne ødelegge skalldannelsen til krepsdyr som krabber og reker. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) undersøkte to lakselusmidler som er funnet i vann, sjøbunn, blåskjell, krabber, reker og tanglopper, opplyser Klif.

Ifølge en studie fra Folkehelseinstituttet fortsatte økningen i salget av midler mot lakselus i 2013.

Et nytt forskningsprosjekt, som utføres av det uavhengige forskningsinstituttet IRIS i Stavanger, undersøker hvilke konsekvenser økt bruk av legemidler i kampen mot lakselus har på det naturlige miljøet i havet.

Gamba Natural, reker

I dag er det ingen kvotebegrensninger på rekefisket i Finnmark, Troms og Nordland. Jørgensen mener forskning på bestandene vil gjøre oss i stand til å høste forsvarlig i fremtiden.

Fiskarlaget har også bedt Fiskeridirektoratet se nærmere på regelverket for fiske etter reker i de tre nordligste landsdelene.