Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken. Foto: Wilsgård Fiskeoppdrett

Nei til Offshore Tank Fleet

Fiskeridirektoratet avslo fredag Wilsgård Fiskeoppdrett AS sin søknad om 11 utviklingstillatelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det omsøkte konseptet skal ifølge Wilsgård Fiskeoppdrett benyttes på lokaliteter med signifikant bølgehøyde opptil 5 meter.

De opplyste i sin søknad at konseptet er tiltenkt lokaliteter som næringen har «vokst fra». Dette kan i følge Wilsgård Fiskeoppdrett være lokaliteter som i dag ikke benyttes på grunn av dybdeforhold, terskelforhold eller nærhet til annen akvakultur.

Illustrasjon av utviklingskonseptet. Kilde: Wilsgård Fiskeoppdrett.

Det fremgår av søknaden at konseptet også skal kunne benyttes på mer eksponerte lokaliteter enn de som benyttes i konvensjonell oppdrett. Ifølge selskapet skal konseptet være rømmingssikkert med flere barrierer mot rømming, og denne metoden vil også redusere produksjonstid i sjø. 

Fiskeridirektoratet skriver at de avslår søknaden fra Wilsgård Fiskeoppdrett AS om 11 utviklingstillatelser til utvikling av konseptet Offshore Tank Fleet, og påpeker at etter en helhetsvurdering har de kommet til at det omsøkte konseptet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», kommer det frem i avslaget.

Wilsgård OTF er en flytende lekter, bygget etter maritime kravspekk som en båt. En slik enhet bygges etter modulprinsipp og kan tilpasses flere forskjellige kapasiteter. Konstruksjonen vil ikke ha eget fremdriftssystem, og forankringssystemet er utviklet av Norsk Offshoreindustri, både med forankring og vinsjesystemer tilpasset spesifikt for enheten. Les mer om konseptet her.