Harald Nesvik mener næringen i PO3 kan ha behov for hjelp. Han har derfor tatt initiativ til dialog. Foto: Harrieth Lundberg

Nesvik om trafikklys - Jeg ser at næringen vil kunne trenge myndighetenes hjelp

- Jeg har innledet en dialog med næringsorganisasjonene angående utfordringer med dagens lokalitetsstruktur, skriver fiskeriministeren i et svar til Stortingsrepresentant Ruth Grung. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) ba i et skriftlig spørsmål Nesvik ta initiativ for å hjelpe oppdretterne i PO3 til å få grønt trafikklys. 

Der påpekte hun at næringen er avhengig av en nøytral part for å lykkes.

- Det er ulike interesser og styrkeforhold mellom aktørene i regionen. En ser derfor behovet for en uhildet instans, som i samarbeid med oppdrettere, forskningsmiljøene og forvaltning kan finne frem til en forent og rettferdig løsning.

Grung lanserte at Fiskeridirektoratet kunne være en slik instans til å lede en pilot, med formål å få PO3 fra rødt til grønt.

- Målet må være å finne løsninger som gir effekt for årets sesong og departementets oppdatering av trafikklyssystemet til høsten, skrev hun.

Vil ta tid

Fiskeriminister Harald T. Nesvik er i sitt svar, som han har levert mandag, ikke unening med at næringen kan trtenge hjelp.

- Primært er det næringsaktørene som så langt som mulig bør finne ut av hvordan lokalitetsstrukturen bør være, og sammen bli enige om praktiske og gode løsninger. Jeg ser imidlertid at næringen også vil kunne trenge myndighetenes hjelp for å få kabalen til å gå opp. Jeg har derfor innledet en dialog med næringsorganisasjonene angående utfordringer med dagens lokalitetsstruktur, skriver han. 

Men noen løsning for inneværende år, som Grung ønsket seg, ser det ut til at hun kan glemme. Nesvik drar nemlig ting-tar-tid-kortet:

- Det er imidlertid viktig å være klar over at eventuelle endringer i en satt lokalitetsstruktur vil ta tid, og at det uansett vil ta tid å få positive effekter. En mer optimal lokalitetsstruktur vil imidlertid på sikt kunne bidra til en positiv utvikling for miljøet, fiskehelsen og næringen i årene som kommer, skriver han.

Grung positiv

Ruth Grung  sier i en kommentar til Kyst.no at hun er glad for at fiskeriministeren ser behovet for at det offentlige tar en rolle, selv om det er næringsaktørene som har hovedansvaret.

- Han sier også (i sitt svar. red. anm) at han allerede har tatt initiativ til dialog. Selv om ministeren ikke er optimist i forhold til fremdrift og resultat, så tror jeg at næringen er så samstemt på å få dette til at de nå har en plattform for å presse frem en konstruktiv tilnærming.

I sitt spørsmål pekte Grung på Fiskeridirektoratet som rette aktør for å koordinere. Hun har imidlertid i ettertid også hatt møte med Mattilsynet.

- De også ønsker også å bidra. Det har jeg formidlet til næringsaktører, de som deltok i paneldebatten og leder for marin gruppe i Bergen Næringsråd. Nå er det opp til aktørene å ta tak i den positive innstillingen fra Fiskeriministeren og komme med et mer konkret og forpliktende forslag. De har alt å tjene på at de lykkes, så det blir spennende å se hvordan de tar utfordringen, forteller hun.