Gå til innhold
Nido Robotics har flere nyheter den kommende tiden, en av dem er utlån av ROV-systemer. Foto/video: Nido Robotics.

Nido Robotics satser nå på utleie av ROV som de mener er unikt på markedet. – Vi skal begynne å låne ut ROVer, som vi har kalt Robot As A Service (RAAS), opplyser salgssjef. 

Salgssjef Sveinung Lokøy hos Nido Robotics forteller at selskapet har ambisjoner om å vokse, og sier at siden oppstarten i 2016 har selskapet levert over 200 ROV til 24 land. Selskapet har kunder innen havbruksnæringen, men også innenfor kraftnæringen, shipping og dykkertjenester.  

Nido Robotics produserer og selger ROV, de har også laget programvaren til ROVene sine. Selskapet har hovedkontor i Murcia i Spania, og har også kontor i Chile, samt har samarbeidspartner Sublutions i Kristiansand i Norge, som tar seg av salg, vedlikehold og kontroller. 

- Vi har ambisjoner om vekst, og har planer om å åpne kontorer ganske snart andre steder i Europa, sier Lokøy. 

Sveinung Lokøy er nyansatt salgssjef i Nido Robotics og er bosatt i Spania, og sier de nå skal begynne å ha utlån av ROV-systemer. Foto: Privat.
Sveinung Lokøy er nyansatt salgssjef i Nido Robotics og er bosatt i Spania, og sier de nå skal begynne å ha utlån av ROV-systemer. Foto: Privat.

RAAS

Lokøy har nylig startet i selskapet som salgssjef, men har lang fartstid i havbruksnæringen og har blant annet jobbet i havbruksnæringen hos Johnson Marine, LTD, Alsaker Fjordbruk AS og Lerøy Sjøtroll.

- Vi har flere nyheter i den nærmeste fremtid vi vil dele, og blant annet lanserer vi noe helt nytt i midten av juni. Vi skal begynne å låne ut ROVer, som vi har kalt Robot As A Service (RAAS). Dette vil fungere som en Netflix-basert løsning, der man kan låne ROV og bruke så lenge man har behov. 

Slipper å investere unødvendig

Lokøy forklarer at i hans tidligere jobber har han vært borte i mange ROV-typer.

- Det er mye som er bra, men også mye som er dårlig. Et stort problem jeg ser i mange firma i akvakulturnæringen er blant annet den store utskiftningen av teknisk utstyr hele tiden. Jeg husker fra den tiden jeg var i et av oppdrettsselskapene i Norge, der vi fikk nytt utstyr og kjøpte gjerne ny teknologi til alle lokaliteter til store beløp, men så gikk det ett år så skiftet de ut alt og kjøpte noe nytt. Dette var ikke populært hos økonomisjefen. Derfor ønsker vi å nå bidra med å låne ut utstyr. Dette betyr igjen at selskapene slipper å investere unødvendig og alltid har seneste teknologi tilgjengelig.

Lokøy påpeker at ROV-maskinen deres er veldig enkel å manøvrere og er stabil. 

- Eksempelvis kan man få lånt en maskin, der kunden kan bruke den et halvår, et år eller to, og dersom man finner ut at man ikke trenger den lengre leverer man den tilbake. Kunden betaler da oss en månedlig sum, så underveis tar vi alt av oppgraderinger, service, og dersom det kommer ny maskin så bytter vi den ut.

Lokøy sier at man kan også velge å bytte mellom de to modellene selskapet har på markedet idag (Nano og Pro), øke eller minske størrelsen på flåten og ha på ekstra sensorer, grippere, vaskesystemer og andre «payloads», alt ettersom behovene endrer seg.

Målet forteller han er å gi kundene mye mer fleksibilitet kontra tradisjonelt eierskap, og å jobbe sammen med kundene som en teknologipartner i stedet for en vanlig leverandør.

- Denne modellen vil også gjøre at Nido Robotics og Sublutions sine interesser er de samme som kunden sine. Noe som vi mener ikke er prøvd ut i Norge eller verden på denne måten før, sier han. 

Netflix-løsning

- Er det ikke mange som leier ut ROV på markedet nå? Hvordan skiller deres ROV seg ut? 

- Du kan leie deg en ROV ja, men det koster deg ofte skjorten, og du kan leie den en dag eller to, men denne løsningen vi nå tilby mener vi er unik der du kan bruke den så lenge du vil, så leverer man den den tilbake når det passer og avtalt periode er ferdig. Vi lager all programvaren selv, og putter inn litt unike ting i maskinen som ikke alle andre har

Lokøy forklarer at de holder på med mye utvikling på deres ROVer og sier flere spennende nyheter kommer om kort tid. 

Nido Robotics ønsker å nå bidra med å låne ut utstyr. Dette mener de betyr at selskapene slipper å investere unødvendig og alltid har seneste teknologi tilgjengelig. Foto: Nido Robotics.
Nido Robotics ønsker å nå bidra med å låne ut utstyr. Dette mener de betyr at selskapene slipper å investere unødvendig og alltid har seneste teknologi tilgjengelig. Foto: Nido Robotics.
Lokøy sier at de har flere ulike ROV typer, der noen er lettere utstyrt mens andre har mer teknisk utstyr. Foto: Nido Robotics.
Lokøy sier at de har flere ulike ROV typer, der noen er lettere utstyrt mens andre har mer teknisk utstyr. Foto: Nido Robotics.

Har du en sak du
vil tipse oss om?