NIFES inngår samarbeid med Akvariet i Bergen

Laksen som skal brukes i et nytt forskningsprosjekt skal hentes fra et eget kar i Akvariet i Bergen. Samarbeidet mellom NIFES og Akvariet oppsto da prosjektlederen var på utkikk etter et sted å ha laks som skal brukes til celleforsøk, ifølge NIFES. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I fjor høst var Liv Søfteland på leting etter et stort kar som kunne huse fiskene i det nye forskningsprosjektet hun leder. En tidligere samarbeidspartner trengte selv karene som NIFES til da hadde leid. En dag fikk Søfteland en idé. Hun kom plutselig på noen store kar bare noen steinkast fra NIFES ute på Nordnes: Akvariet.

Litt usikker på om det var noe realistisk å få til, sendte hun en e-post til Akvariet og lurte på om de hadde et kar som NIFES kunne bruke til å oppbevare laks som skal brukes i et nytt forskningsprosjekt om cellemodeller.

Flere prosjekter i fremtiden

Responsen var utelukkende positiv, og resultatet kan alle Akvariet-besøkende se. Fisken i prosjektet vil nemlig bli hentet fra et eget kar i Rotunden i Akvariet.

– Jeg synes det er flott at vi kan hjelpe NIFES med våre fasiliteter, sier Geir Olav Melingen, direktør ved Akvariet.

Det gjør også Bente Torstensen, forskningsdirektør ved NIFES.

– Det var en strålende idé av Liv, og fantastisk at vi har fått på plass et samarbeid med Akvariet, sier hun.

– Det karet NIFES nå får tilgang til på Akvariet i Bergen vil gi oss bedre muligheter for mange spennende forskningsprosjekter i årene som kommer. I tillegg vil det styrke samarbeidet mellom NIFES og Akvariet, legger hun til, og får støtte av Akvariet-direktøren.

– Vi synes også det er veldig spennende å tenke et steg videre, hvor NIFES kan bruke Akvariet i Bergen til å formidle spennende og matnyttig informasjon til allmennheten om fiskeernæring og trygg og sunn sjømat, sier Melingen.

Færre forsøksfisk

Bruk av celler, som man gjør i flere prosjekter ved NIFES, er nyttige når man forsker på effekter av både næringsstoffer, farmasøytiske midler og miljøgifter. I celleforsøk kan forskeren studere signalveiene direkte i cellene, og se hvordan disse blir påvirket av de forskjellige stoffene. I tillegg er det nyttig for å kunne studere kombinasjonseffekter, også kalt cocktaileffekter. Cellemodeller gir også forskeren mulighet til å studere hva som skjer i en celletype, uten påvirkning fra metabolismen i andre celletyper og organer.

Fisken som svømmer rundt i Akvariet skal brukes i «In Vitro Fisk»-prosjektet, som skal utvikle bedre modeller enn de som brukes i dag. Et viktig mål for prosjektet er å utvikle cellemodellene slik at de oftere kan brukes som verktøy i forskningen. Det vil redusere antall fisk som blir brukt til forskning, samtidig som resultatene blir mer representative for fisken.

– Nå utvikler vi nye cellemodeller som blir mer like forholdene inne i fisken, forteller Søfteland.

Mer presise

Forskerne i «In Vitro Fisk»-prosjektet skal bruke primære celler fra ulike deler av den samme fisken i modellene. Nærmere bestemt skal de bruke celler fra lever, fettvev, hodenyre og nyre. I tillegg utvikler forskerne et sirkulasjonssystem, der væske vil flyte gjennom modellene. Dette vil gjøre dem mer like et system med blodomløp, slik som fiskekroppen.

– De nye modellene vil gi mer presise og korrekte resultater, og gjøre at celleforsøk kan erstatte enda flere forsøk som man før måtte bruke fiskeforsøk til, sier Søfteland.