Illustrasjon fra OceanTECH-søknaden.

Fiskeridirektoratet sier nja til konseptet «OceanTECH»

Fiskeridirektoratet har i dag gitt Wenberg Fiskeoppdrett AS beskjed om at de vurderer at konseptet «OceanTECH» faller innenfor ordningen med utviklingstillatelser, men de lover ingen tillatelser enda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Wenberg Fiskeoppdrett AS søkte 17. november 2017 om ti utviklingstillatelser til konseptet OceanTECH. 

- Ut fra de opplysningene som foreligger på nåværende tidspunkt vurderer Fiskeridirektoratet at det omsøkte konseptet faller innenfor ordningen med utviklingstillatelser, skriver de i brevet.

Fiskeridirektoratet skriver videre at det omsøkte konseptet har noen fellestrekk med Eide Fjordbruk AS sitt konsept Salmon Zero. Søknaden til konseptet Salmon Zero har blitt avslått av Fiskeridirektoratet.

Ikke bindende tilsagn

Direktoratet skriver at de vil gå videre med behandling av søknaden med sikte på tildeling av én eller flere utviklingstillatelser, men legger til at dette ikke er et bindende tilsagn.

- For at Fiskeridirektoratet skal treffe vedtak om tilsagn om én eller flere utviklingstillatelser, må også den videre behandlingen støtte opp under at en realisering av prosjektet vil være i henhold til vilkårene og intensjonen med ordningen med utviklingstillatelser. Herunder må det kunne fastsettes målkriterier i tråd med dette.

Ber om mer dokumentasjon

Direktoratet har bedt om at søker fremlegger en prosjektbeskrivelse som tar høyde for bygging av ett anlegg på 3000 m3 og ett anlegg på 18 000 m3. De ønsker herunder at det under denne forutsetningen:

  • Gjøres en beskrivelse av biomassebehovet
  • Utarbeides en detaljert kontantstrømanalyse for hvert år gjennom prosjektperioden med en samlet analyse, og utarbeides en produksjonsplan på enhetsnivå for hvert år i prosjektperioden.

De skriver også at de ber søker sende inn en finansieringsplan med oversikt over hvordan investeringskostnadene er tenkt fordelt mellom lån og egenkapital. Informasjon om hvorvidt samarbeidspartnerne skal bidra med finansiering i form av egenkapital.

Om konseptet:

Konseptet de vil utvikle er semi-lukket, og skal gi full kontroll på både vann som tas inn og slippes ut av konstruksjonen. Merden i seg selv er en flytende rund betongkonstruksjon, og mens vegger og bunn er av betong, er det på toppen integrert et prosessanlegg med flere funksjoner.

Konstruksjonen er planlagt til å ha en størrelse på 3 000 kvadratmeter, men Wenberg forteller at konseptet sånn sett er modulbasert, og kan bygges så stor man ønsker og skaleres etter forhold.