Liv Kari Eskeland (H) seier dette var ei svært viktig avklaring i heile distrikts-norge. Foto: Høyre

No kan sjømatnæringa senke skuldrene – grunnrenteskatten er avlyst!

- No har vi fått på plass det avgiftsregime som sjømatnæringa og kommunane har etterspurt for å drive med oppdrett i våre kystnære fjorder, seier stortingsrepresentantane Elin Agdestein og Liv Kari Eskeland, henholdsvis medlem og leder av Høyre sitt distriktsnettverk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det meiner dei gir forutsigbarheit både for næringa, og inntekter til kommunane slik at kommunane ytterligare får eit insitament for å legge til rette for sjømatnæringa.

I Revidert nasjonalbudsjett 2020 foreslår regjeringen å innføre en produksjonsavgift på laks, ørret og regnbueørret i statsbudsjettet for 2021.

- Dette var ei svært viktig avklaring i heile distrikts-norge, der oppdrett er ein viktig del av arbeidsplasser og verdiskaping langs kysten vår. Den usikkerheita som har vore omkring innføring av grunnrenteskatt har ført til at mange har satt seg på gjerde og avventa videre investeringer. No er dette avklart, og ein har på ny forutsigbarheit for drifta, sier Liv Kari Eskeland

- At grunnrente vrakes er utrolig viktig for vekstkraften i distrikts-Norge og for det grønne skiftet, følger Elin Agdestein opp.

- Det aller viktigste med denne beslutningen er at verdiskapingen kan bli igjen i lokalsamfunnene langs kysten og gi grunnlag for innovasjon, nye investeringer og flere trygge jobber i en av fremtidsnæringene her i landet.

- God inntektskulde

Inntektene fra produksjonsavgiften skal fordeles til havbrukskommuner og -fylkeskommuner. Avgiften settes til 40 øre per kg produsert fisk. Det gir om lag 500 mill. kroner til kommunesektoren, som vil utbetales fra og med 2022. 

Elin Agdestein (H) meiner det er er utrolig viktig for vekstkraften i distrikts-Norge og for det grønne skiftet at grunnrenten vrakes. Foto: Høyre

- Det blir havbrukskommuner og fylkeskommuner som vil få disse inntektene. Det vil gi en god inntektskilde, samtidig som det blir interessant å legge til rette arbeidsplasser innen denne sektoren, sier Liv Kari Eskeland

Regjeringen foreslår videre at kommunesektoren som har disse næringene i sin kommune tilføres 1 mrd. kroner i 2020 og 2021 gjennom Havbruksfondet fra inntektene fra årets salg av ny kapasitet. Fra 2022 legges det opp til at disse skal motta 25 pst. av inntektene fra kapasitetsjusteringer, i tillegg til 500 mill. kroner fra produksjonsavgiften.

- Havbruksfondet har gitt flere kommuner langs kysten en god kapitalbase som har vært brukt til videre industriutvikling og tilrettelegging også for andre typer arbeidsplasser. Kommunene har brukt disse pengene – som er engangssummer – på en klok måte, og har gjort at en er bedre rustet til å møte fremtidige utfordringer, sier Elin Agdestein

Regjeringen går ikke videre med forslaget fra flertallet i Havbruksskatteutvalget om en overskuddsbasert grunnrenteskatt.

- Med dette er det nå satt et endelig punktum for denne saken av vår regjering. Vi har lagt oss på en linje som næringa sjølv har tatt til orde for. Vi håper meldingen slik sett blir godt mottatt, avslutter Liv Kari Eskeland