Trond Rosten fra Sintef Ocean. Foto: Magnus Petersen.

- Nok areal til at fiskeslam kan brukes lokalt

Å kvitte seg med slam fra landbasert produksjon kan fort bli en stor utgiftspost. Derfor ser man etter gode bruksområder for slammet. I en studie utført av Sintef dokumenter de at slammet i stor del kan håndteres lokalt som både gjødsel, til sementproduksjon og til biogass.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sintef har utført en casestudie fra settefiskproduksjon i Nordland, og viser der at mulighetene for bruk med slam fra landbasert oppdrett er mange. Det kom frem i en presentasjon under seminaret "Fremtidens smoltproduksjon" på Sunndalsøra.

- Den gamle historien er at det ikke er nok spredningsareal i Norge for å ta hånd om alt slammet fra oppdrett. Det stemmer ikke. Til og med i Nordland er det store muligheter, sier Trond Rosten  seniorforsker i Sintef.

Utgangspunktet for undersøkelsene til forskeren var settefisk-produksjonen i Nordland fylke, der 10 av 16 anlegg leverte data til Sintef. Anleggene brukte 5 513 tonn fôr, som inneholdt 73 tonn fosfor og 441 tonn nitrogen.

- Spredning av slam i hjemmekommunene ser ut til å være teoretisk mulig, viser våre beregninger. Det er faktisk nok tilgjengelig areal til å spre mesteparten av slammet lokalt. Det er imidlertid en utfordring å få spredt slammet hurtig nok, og å kunne oppbevare det midlertidig inntil det kan spres, sier Rosten.

Redusere kadmium

Muligheten for å spre slam som gjødsel er forvaltet gjennom gjødselforskriften, og vanligvis klassifiseres slammet enten som kategori en eller kategori to, hovedsaklig diktert ut fra kadmium konsentrasjonen det inneholder.

- Kadmiumet kommer i fiskefôret mest gjennom råvarer fra Sør-Amerika. Om man senker konsentrasjonen ved å skifte råvarer, kan vi kanskje få større mulighet til å bruke slammet som gjødsel, understreker Rosten.

Mange bruksmuligheter

Studien tok også for seg andre bruksområder for slammet, blant annet som biogass, forbrenning og til børstemark-produksjon.

- Det er forventet at slammet kan gi høy verdi dersom det brukes til å lage børstemark, men det er fortsatt for mye som må på plass før det kan utnyttes til dette formålet, påpekte han.

Rosten tror også det kan være interessant å bruke slammet i sementproduksjon ettersom det har høy brennverdi og dermed kan erstatte kull, for å redusere utslipp av CO2 med fossilt opphav.