Harald Dahl

Nok et nederlag for Harald Dahl

I følge Finansavisen har Harald Dahl som mislyktes med torskeoppdrett i Codfarmers, igjen tapt ansikt i tunfiskoppdrett med det spanske selskapet Fortuna Mare.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I mars i år, snakket kyst.no med daglig leder i Fortuna Mare, Jan Helge Dahl, om det revolusjonerende tunfiskoppdrettet de hadde fått til i Spania. Han fortalte om et godt norsk-spansk samarbeid, med blant annet pågående bygging av et nytt yngelanlegg, med en kapasitet på mellom 50-100 000 sjøklar yngel. Målet i år var imidlertid å få satt ut 20 000 yngel.

I følge Finansavisen ble selskapet nylig priset til 130 millioner,  men det planlagte utsettet ble på kun 10 prosent av det som var anslått, noe som har gjort at flere av investorene har tapt mye, ser på prosjektet som dødt og er sinte.

- I år opplevde vi under gytesesongen juni/juli, et ekstremt krevende vær på kysten av Spania med mye vind og høye bølger. Det medførte at vi ikke fikk høstet mer enn 1,8 millioner egg fra stamfisken. Vårt mål var å høste 12 til 15 millioner egg, skriver Fortuna Mare grunder, Harald Dahl i en epost til Finansavisen.

- Totalt ble det satt ut 1 700 yngel basert på vår nye produksjonsteknologi og startfôr. Vi prøvde også å fôre noen av årets yngel med andre typer tradisjonelt startfôr. I de gruppene fikk vi ingen overlevelse, skriver Harald Dahl.

Til tross for resultatene er selskapet finansiert ut 2015, og grunderen forteller fortsatt at selskapet har løst koden med oppdrett av Bluefin tuna og skal ta med seg nye erfaringer på veien videre.

- I 2011 da vi startet hadde vi 70 prosent dødelighet ved utsett, i 2012 hadde vi 50 prosent og i 2013 var vi nede i 15 prosent. Vi lærer hele veien når vi jobber med nye fremgangsmåter og teknologier. Målet mitt er at vi skal ligge på høyst fem prosent dødelighet, da må vi få bedre teknologi når det kommer til flytting av fisken og det tror jeg vi skal få oppnådd innen rimelig tid, sa Jan Helge Dahl til kyst.no i mars.