Norcods første torskeproduksjonssyklus nærmer seg nå den planlagte størrelsen på 4kg+. Foto: Norcod

Norcod starter sin andre store produksjonssyklus

Det norske torskeoppdrettsselskapet noterer seg for en ny milepæl når produksjonen av atlanterhavstorsk dobles.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I januar har Norcod overført en ny ladning sjettegenerasjons-torskeyngel fra sin joint venture-partner Havlandet Norcod Yngel til vekstanleggene Mørkvedbukta og Fishbase.

- Dette er de samme vekstanleggene vi brukte for vårt første parti yngel i fjor. De har svært god erfaring med torsk.  Yngelen trives godt i tankene og har god appetitt, sier Norcods produksjonsdirektør Rune Eriksen.

Ny syklus i gang

- Vekstfasen varer mellom fem og seks måneder. Settefisken overføres til sjømerdene i sommer, og da veier de mellom 80 og 100 gram. Slaktevolum fra denne yngelen får vi i 2022, etter en sjøfase på 15-18 måneder, sier Eriksen.

Han sier denne etappen er en ny milepæl for Norcod på veien mot produksjonsmålet på 25 000 tonn oppdrettstorsk innen 2025. 

Sterk fiskeprestasjon

Norcods første torskeproduksjonssyklus nærmer seg nå den planlagte størrelsen på 4kg+. Pilotpartiet på 200 000 torsk er i sjøen, i anlegget til produksjonspartner Namdal Settefisk ved Finnangerøya i Namsos kommune, mens resten er overført til Norcods anlegg på Jamnungen i Frøya. Pilotpartiet har vært i sjøen i rundt 13 måneder, og hovedpartiet i rundt 7 måneder. Begge presterer godt, med høy fôreffektivitet.

- Fisken er rolig, godt fordelt i merdene, og dødeligheten er svært lav. Sterk biologisk prestasjon senker både risiko og kostnader, sier Eriksen.

Lavutslippsfartøy

Som en del av deres innsats for bærekraftige operasjoner, har Norcod avtaler på plass for en elektrisk drevet servicebåt. Den første båten, som skal brukes i Mausund, bygges av Kystteknikk Yards på Frøya.

- Lokal verdiskapning understreker vårt engasjement for å støtte lokalsamfunnene vi opererer i, sier Norcods Bærekraftdirektør Hilde Storhaug.

Batteriene i det 45 fot lange fartøyet lades over natten, noe som reduserer utslipp drastisk, og sikrer daglig drift med lav støy.

- Dette er en fordel ikke bare for fisken, men også for de ansatte og lokalmiljøet, sier Storhaug. ABB Marine leverer en komplett pakke elektriske løsninger for båten, som skal leveres i mai. – Nullutslippsfartøyer er bransjens framtid, legger Storhaug til.

Norcod mottok sin første toppmoderne hybridfôrlekter i desember fra ScaleAQ, som allerede er i bruk ved Jamnungen-anlegget, og har bestilt ytterligere to hybridfôrlektere fra Akva Group, som skal leveres i mai til de to neste anleggene. Batteriene kompletterer generatorene om bord i lekterne, noe som reduserer både drivstoff-forbruk, utslipp og vedlikehold av generatorene.

Klart for første salg

Produksjonsjonsmålet for Norcods første syklus i sommer er rundt 6 000 tonn.

- Etter et omfattende forarbeid ser vi fram til å generere våre første inntekter i sommer. Vi har spente kjøpere i kø, forteller Norcods CEO Christian Riber.

- Jeg er svært stolt over hva vårt team og dyktige partnere har oppnådd.

Prøveeksemplarer godt mottatt

Norcods forretningsmodell er å sørge for stabile leveranser av fersk torsk av høy kvalitet året rundt, og dermed fylle et hull i markedet som villtorsk ikke kan, pga høy beskatning på torskestammen.

- Vårt mål er å sikre høye priser for et kvalitetsprodukt som allerede har får svært positiv oppmerksomhet, sier Riber.

Hovedmarkedene for Norcod er først og fremst Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Spania. Norcod satser på miljøvennlige produksjonsmetoder uten bruk av antibiotika, og på fôr med høyt marint innhold og bærekraftige ingredienser.

-Vår fiskeutnyttelse på opp mot 98 % sørger for at svært lite går til spille, sier Riber.

Om Norcod 

Kjernevirksomheten til Norcod AS er kommersielt oppdrett av torsk i sjøanlegg, men selskapet er gjennom samarbeid med sentrale aktører involvert i hele verdikjeden. Norcods oppdrettsanlegg ligger i Midt-Norge, der fisken blir oppdrettet i sitt naturlige kaldtvannshabitat. Selskapet bidrar til et bærekraftig hav med minimal miljøkostnad samt aktiv støtte av lokalsamfunn. Selskapet er notert på Oslo børs’ Euronext Growth.