Nordlaks har fått godkjent en av tre Havfarm konsepter, men har anket svaret for å få avklaring om de kan få realisere alle tre konseptene. Fotoillustrasjon: NSK Ship Design.

Nordlaks avventer bygging av Havfarm

Nordlaks vil ikke starte byggingen, før de har fått svar på anke fra Fiskeridirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nordlaks søkte i november 2015 om 39 utviklingstillatelser for å realisere konseptet Havfarmene. Selskapet fikk før jul tildelt 10 utviklingstillatelser for å bygge én av disse.

Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonsansvarlig i Nordlaks. Foto: Norges Sjømatråd.

Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonsansvarlig i Nordlaks, sier de jobber videre med prosjektet med mål om realisering. Men påpeker at vesentlige avklaringer avhenger av Fiskeridirektoratets behandling av de klager som er sendt fra Nordlaks. Avslagene gjelder bygging av "Havfarm 2" som skal være flyttbar og "Havfarm 3"  som er ment å være dynamisk.

Alt avhenger av svaret

Martinussen sier de ikke har fått noen tilbakemelding på anken deres til Fiskeridirektoratet om antall konsesjoner, og sier det er fortsatt for tidlig i prosessen til å si noe om når havfarmene kan bli en realitet.

- Når er det ventet at dere kan starte produksjon i sjø?

- Dette avhenger av fremdriften rundt, og innholdet i, endelige vedtak om utviklingstillatelser, sier han.

Nordlaks sin nye havfarmer skal se slik ut. Konstruksjonen blir 430 meter lang, og 54 meter bred. Foto: NSK Ship Design. 

Nordlaks har utarbeidet teknologien sammen med NKS Ship Design, og Martinussen sier de har et meget godt samarbeid med disse og med leverandørene som så langt er involvert i prosjektet.

Fem milliarder

Selskapet har tidligere informert at den første Havfarmen innebærer investeringer på rundt en milliard kroner.

- Med realisering av tre Havfarmer, og tilhørende logistikk og infrastruktur, så snakker vi om en total investeringsramme på opp mot fem milliarder kroner, sier Martinussen.

Han mener dette viser at at Nordlaks er villige til å ta stor risiko, og virkelig ta grep for å utvikle næringen.

- Målet er å bidra til at næringen skal kunne oppnå de ambisjonene som politikerne har annonsert. Hvis vi skal utvikle havbruksnæringen og nå målene som er satt, så må vi muliggjøre bruk av nytt areal til havbruk. Havfarmene, og spesielt den flyttbare og den dynamiske, er skreddersydd til dette formålet.

Les også:

Fakta om havfarmen:

  • Lengde: 431 meter. Bredde: 54 meter. Dypeste dypgang: 10 meter. Dybde på not: 60 meter.
  • Skal ligge på svai i åpent farvann, forankret med teknologi fra offshoreindustrien.
  • Skal ha roterbare thrustere (propeller) for framdrift og posisjonering.
  • Skal redusere organisk belastning, smittepress fra lakselus og rømningsfare.
  • Skal forbedre fiskevelferd, kostnadseffektivitet og sikkerhet.
  • Den første Havfarmen vil koste totalt rundt én milliard kroner. En betydelig andel er utviklingskostnader som kan reduseres for de neste byggene, ifølge selskapet.

https://www.youtube.com/watch?v=uQfs2NYUJnw