Grethe Adoff fra Norsk Sjømatsenter under Sats Marint 2017. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Norge dyrker 200 ganger mindre blåskjell enn Spania

Grethe Adoff fra Norsk Sjømatsenter innledet årets Sats Marint-konferanse i Bergen med blant annet status på blåskjellproduksjonen i landet. - Det var store forventninger til blåskjelldyrking på 90- tallet og en stor næring vokste frem, men i dag sitter vi igjen med kun et fåtall oppdrettere, sa hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Adoff viste til at man i 2015 hadde en blåskjellproduksjon på nær 2000 tonn, men at den siden da har blitt halvert.

Snadder og Snaskum er Norges eldste blåskjellprodusent og er godt etablert i markedet med blåskjellnett. Foto: arkiv. 

- Det var store forventninger til blåskjelldyrking på 90- tallet og en stor næring vokste frem, men i dag sitter vi igjen med kun et fåtall oppdrettere. I dag har vi en produksjon på under 1000 tonn, mens de i Spania har over 200 000 tonn. Det setter det litt i perspektiv, påpekte hun.

Så hva er det oppdretterne i Norge ikke har fått til, spurte hun retorisk.

- De siste årene har de hatt dårlig påslag på yngelproduksjonen og da tar det tid å bygge opp biomasse. Det de bygger opp nå er kanskje tilgjengelig i 2018-2019, forklarte hun så. 

Ser gode muligheter

Hun fortalte også at oppdretterne forteller det er dyrt å gift-teste skjellene om de tar hele regningen selv. Samtidig påpeker hun at markedet er bra og får gode priser, så det er likevel gode muligheter innen dyrking av blåskjell.

- Vi ser at blåskjellnettene har funnet sin plass i butikkene. Oppdretterne har fått noe dårlig omdømme av og til etter dårlig opprydding av anleggene, men dette ordner seg og man går fremover, slo hun fast.