Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

- Sjømathandelen vil foregå som før

Norge signert tirsdag en avtale med Storbritannia om deres uttreden av EØS som en konsekvens av at Storbritannia går ut av EU.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Avtalen sikrer opparbeidede rettigheter for norske og britiske borgere i våre to land. Selv om Storbritannia går ut av EU ved midnatt 31. januar, blir det ingen endringer i forholdet mellom våre to land før overgangsperioden er over. Perioden varer til 31. desember 2020. Brexit endrer ikke Norges forhold til EU.

- Viktig marked

Fiskeri- og sjømatminister Geir-Inge Sivertsen sier i en pressemelding at Storbritannia er et viktig marked for Norge.

- Bare i fjor eksporterte vi 159 000 tonn sjømat til en verdi av 6,4 milliarder kroner. Det gikk laks for nesten 4 milliarder kroner og hvitfisk, som britene bruker til "fish and chips", for 1,3 milliarder kroner.

- Overgangsperioden starter 1. februar og vil i utgangspunktet vare ut 2020. Sjømathandelen vil da foregå som før Storbritannia gikk ut av EU, og det vil ikke være krav om grensekontroll i denne perioden, understreker den ferske ministeren.

Sivertsen sier at man fra neste år må ha et nytt handelsregime med Storbritannia på plass.

- Vi har svært god dialog med britene om disse spørsmålene, og jeg ønsker å videreføre det gode samarbeidet.

Ved midnatt fredag 31. januar i år går Storbritannia ut av EU og EØS. Dette skjer på bakgrunn av utmeldingsavtalen som EU og Storbritannia har blitt enige om. Norge har, sammen med Island og Liechtenstein, forhandlet frem en egen avtale med Storbritannia som speiler de delene av utmeldingsavtalen mellom EU og Storbritannia som også er relevante for oss. Denne avtalen ble i går signert i London, av utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Overgangsperiode

Selv om Storbritannia ikke lenger er medlem av EU fra 1. februar 2020, er det enighet om en overgangsperiode ut 2020. I denne perioden skal Storbritannia behandles som om de fortsatt var medlem av EU og EØS. Dette innebærer at vårt forhold til Storbritannia, både for norske borgere og næringsliv, forblir som før ut 2020. Næringsvirksomhet, godkjenninger, personbevegelser og annen aktivitet som fant sted under EØS-vilkår før brexit, vil fortsatt kunne finne sted gjennom hele overgangsperioden, med de samme betingelser som før.

Overgangsperioden vil vare fra 1. februar til 31. desember 2020, med mulighet for forlengelse dersom EU og Storbritannia blir enige om det. I Norge gjennomføres denne overgangsperioden ved egen lov, som trer i kraft 1. februar. Loven ble vedtatt av Stortinget i mars i fjor.