Kråkeboller,japan. Foto: NFD

Norsk forskning redder japanske kråkeboller

- Dette er et godt eksempel på hvordan samarbeid mellom forskning og næringsliv gir nye forretningsmuligheter og internasjonal vekst for norske selskaper, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som idag besøkte pilotanlegget for oppdrett av kråkeboller i Minami Sanriku på den japanske kysten. Området ble sterkt rammet av tsunamien i 2011 og kråkebolleindustrien ble lagt i grus, melder Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Med sunnmørsbedriften Kaston som næringspartner har Nofima med midler fra Innovasjon Norge startet prosjektet for å fôre opp ville kråkeboller. Kråkebollebestanden er stor, men havbunnen ble skadet og store deler av tareskogen er beitet ned. Dermed mangler kråkebollene næring og rogninnholdet blir lavt.

Japanerne elsker kråkeboller og spiser hvert år 50.000 tonn av den ettertraktede rognen.

- Mange steder i verden skaper kråkeboller nedbeiting. Resultatene fra Japan viser at vi kan klare å snu et miljøproblem til en ressurs og nye muligheter, på samme måte som vi har gjort med kongekrabben i Norge, sier Aspaker