Gå til innhold
Annonse

Norsk havbruksgründer finalist i European Inventor Award 2019

Gründeren av Stingray Marine Solutions AS er finalist til European Inventor Award 2019. Foto: Harrieth Lundberg
Gründeren av Stingray Marine Solutions AS er finalist til European Inventor Award 2019. Foto: Harrieth Lundberg

Stingray gründeren Esben Beck er nominert til European Inventor Award 2019, forteller Stingray Marine Solutions AS i en pressemelding.

Annonse

Munchen, 7 mai 2019 – Det Europeiske Patentverket har i dag gleden av å kunngjøre at den norske oppfinner, ingeniør og entreprenør Esben Beck er nominert som en av tre finalister i kategorien «små og mellomstore bedrifter» for å ha utviklet den første undervannsroboten som kan eliminere lakselus og dermed eliminere et stort problem i laksebransjen.

Beck har kommersialisert sin oppfinnelse gjennom sitt Oslobaserte selskap fra 2014, og forvandlet en oppstartbedrift i en kjeller til en teknologibedrift. Hans robot benyttes allerede av fiskeoppdrettere i Norge og er i ferd med å bli tatt i bruk også internasjonalt.

- Denne oppfinnelsen viser hvordan høyteknologi fra en SMB-bedrift kan hjelpe en etablert industri som er verdt milliarder, sier EPO-president António Campinos om Esben Becks nominasjon som finalist i European Inventor Award 2019

Patent muligjorde finansiering

Becks patentsøknad gjorde det mulig for ham å skaffe finansiering og utvikle teknologien som vil bedre dyrevelferden og forbedre økonomien i oppdrettsbransjen. Vinneren av 2019-utgaven av EPO-prisen vil bli annonsert ved en seremoni i Wien den 20. juni.

Ny teknologi for nye markeder

Stingray Marine Soluitions AS, som er et datterselskap av Beck Engineering AS, har raskt utviklet seg til et selskap med rundt 50 ansatte i en 4500 m2 stor fabrikk på Kalbakken i Oslo.

Becks teknologi har blitt tatt i bruk i 100 laksemerder i Norge. I 2018 solgte man Stingray-roboter for nesten 10 millioner euro.  Beskyttet av patenten Beck har, ligger Stingray Marine Solutions AS godt an til å utvide sine markedsandeler både i Norge og i det internasjonale markedet.

Tillegginformasjon

Se patentet (e): EP2531022

Les mer om oppfinneren Esben Beck


Ytterligere informasjon, bilder og videoer om European Inventor Award 2019 finnes i EPO Media Center. Smart TV-brukere kan laste ned vår app "Innovasjon TV" og se på videoer om alle finalister på TV-skjermen. Prisutdelingen 20. juni 2019 vil bli sendt live på "Innovation TV", EPO nettsiden og EPOs Facebook-side.

Lakseparasitter er et kjent problem også for oppdrettere i f.eks. Skottland og Chile.

Om European Inventor Award

European Inventor Award er en av Europas mest prestisjefylt innovasjonspriser. Den ble lansert av EPO i 2006.

Den hedrer den individuelle oppfinner og team av oppfinnere hvis banebrytende oppfinnelser gir svar på noen av de største utfordringer i vår tid.

Finalistene og vinnerne er valgt av en uavhengig jury bestående av internasjonale myndigheter fra fagområdene næringsliv, politikk, naturvitenskap, akademia og forskning. Deres oppgave er å undersøke oppfinnelsens bidrag til teknisk utvikling, sosial utvikling, økonomisk velstand og jobbskaping i Europa.

Prisen deles ut i fem kategorier og finner i år sted i Wien 20. juni. I tillegg stemmer publikum fram the Popular Prize blant de 15 finalistene ved elektronisk avstemning på EPOs nettside frem mot seremonien i Wien. Det kan stemmes fram til 16. juni 2019.

Om EPO

Med nesten 7000 ansatte er European Patent Office (EPO) et av Europas største offentlige tjenestesteder. Hovedkontoret ligger i München og har kontorer også i Berlin, Brussel, Haag, og Wien.

EPO ble etablert med sikte på å styrke samarbeidet om patenter i Europa. Gjennom EPOs sentraliserende patentgodkjenningsprosedyre, kan oppfinnere oppnå høy patentbeskyttelse i opp til 44 nasjoner som dekker et marked på rundt 700 millioner mennesker. EPO er verdensledende innen patentinformasjon og patentsøking.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse