Gå til innhold
Annonse

Norsk havbruksgründer finalist i European Inventor Award 2019

Gründeren av Stingray Marine Solutions AS er finalist til European Inventor Award 2019. Foto: Harrieth Lundberg
Gründeren av Stingray Marine Solutions AS er finalist til European Inventor Award 2019. Foto: Harrieth Lundberg

Stingray gründeren Esben Beck er nominert til European Inventor Award 2019, forteller Stingray Marine Solutions AS i en pressemelding.

Annonse

Munchen, 7 mai 2019 – Det Europeiske Patentverket har i dag gleden av å kunngjøre at den norske oppfinner, ingeniør og entreprenør Esben Beck er nominert som en av tre finalister i kategorien «små og mellomstore bedrifter» for å ha utviklet den første undervannsroboten som kan eliminere lakselus og dermed eliminere et stort problem i laksebransjen.

Beck har kommersialisert sin oppfinnelse gjennom sitt Oslobaserte selskap fra 2014, og forvandlet en oppstartbedrift i en kjeller til en teknologibedrift. Hans robot benyttes allerede av fiskeoppdrettere i Norge og er i ferd med å bli tatt i bruk også internasjonalt.

- Denne oppfinnelsen viser hvordan høyteknologi fra en SMB-bedrift kan hjelpe en etablert industri som er verdt milliarder, sier EPO-president António Campinos om Esben Becks nominasjon som finalist i European Inventor Award 2019

Patent muligjorde finansiering

Becks patentsøknad gjorde det mulig for ham å skaffe finansiering og utvikle teknologien som vil bedre dyrevelferden og forbedre økonomien i oppdrettsbransjen. Vinneren av 2019-utgaven av EPO-prisen vil bli annonsert ved en seremoni i Wien den 20. juni.

Tillegginformasjon

Se patentet (e): EP2531022

Les mer om oppfinneren Esben Beck


Ytterligere informasjon, bilder og videoer om European Inventor Award 2019 finnes i EPO Media Center. Smart TV-brukere kan laste ned vår app "Innovasjon TV" og se på videoer om alle finalister på TV-skjermen. Prisutdelingen 20. juni 2019 vil bli sendt live på "Innovation TV", EPO nettsiden og EPOs Facebook-side.

Ny teknologi for nye markeder

Stingray Marine Soluitions AS, som er et datterselskap av Beck Engineering AS, har raskt utviklet seg til et selskap med rundt 50 ansatte i en 4500 m2 stor fabrikk på Kalbakken i Oslo.

Becks teknologi har blitt tatt i bruk i 100 laksemerder i Norge. I 2018 solgte man Stingray-roboter for nesten 10 millioner euro.  Beskyttet av patenten Beck har, ligger Stingray Marine Solutions AS godt an til å utvide sine markedsandeler både i Norge og i det internasjonale markedet.

Lakseparasitter er et kjent problem også for oppdrettere i f.eks. Skottland og Chile.

Om European Inventor Award

European Inventor Award er en av Europas mest prestisjefylt innovasjonspriser. Den ble lansert av EPO i 2006.

Den hedrer den individuelle oppfinner og team av oppfinnere hvis banebrytende oppfinnelser gir svar på noen av de største utfordringer i vår tid.

Finalistene og vinnerne er valgt av en uavhengig jury bestående av internasjonale myndigheter fra fagområdene næringsliv, politikk, naturvitenskap, akademia og forskning. Deres oppgave er å undersøke oppfinnelsens bidrag til teknisk utvikling, sosial utvikling, økonomisk velstand og jobbskaping i Europa.

Prisen deles ut i fem kategorier og finner i år sted i Wien 20. juni. I tillegg stemmer publikum fram the Popular Prize blant de 15 finalistene ved elektronisk avstemning på EPOs nettside frem mot seremonien i Wien. Det kan stemmes fram til 16. juni 2019.

Om EPO

Med nesten 7000 ansatte er European Patent Office (EPO) et av Europas største offentlige tjenestesteder. Hovedkontoret ligger i München og har kontorer også i Berlin, Brussel, Haag, og Wien.

EPO ble etablert med sikte på å styrke samarbeidet om patenter i Europa. Gjennom EPOs sentraliserende patentgodkjenningsprosedyre, kan oppfinnere oppnå høy patentbeskyttelse i opp til 44 nasjoner som dekker et marked på rundt 700 millioner mennesker. EPO er verdensledende innen patentinformasjon og patentsøking.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse