Elisabeth Aspaker

Norsk vaksineavtale med Indonesia

- Fiskevaksine er svært viktig for å få ned antibiotikabruken i asiatisk oppdrettsnæring. Dagens avtale er et stort skritt for en mer bærekraftig produksjon, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det norske vaksineselskapet Pharmaq har i dag inngått en avtale med indonesiske myndigheter om uttesting av vaksine for tilapia. Undertegnelsen foregikk i forbindelse med et bærekraftseminar i Jakarta, melder Nærings- og fiskeridepartementet.

- I dag er den norske oppdrettslaksen antibiotikafri takket være gode vaksiner. Verden trenger mer mat og utvikling av vaksiner er helt avgjørende for å sikre en bærekraftig utvikling. Norge ligger helt i front når det gjelder fiskehelse og jeg er opptatt av at denne kunnskapen kan bidra til matproduksjon i andre deler av verden, sier Aspaker.

Indonesiske myndigheter vil stille anlegg til disposisjon for utprøving. På sikt er målet å utvikle vaksiner spesifikt for indonesisk oppdrettsnæring. Pharmaq har utviklet en vaksine for tilapia som har blitt brukt i andre tropiske land. Indonesia har mangelfull tilgang til fiskevaksine og bruken av antibiotika er høy.

  • Tilapia er en tropisk ferskvannsfisk, opprinnelig fra Afrika, men mesteparten av oppdrettet skjer i Sørøst-Asia der det er en stor og voksende produksjon.