Gå til innhold
Annonse
Genmodifisert laks
Transgenic salmon
Genmodifisert laks Transgenic salmon

De norske oppdrettsselskapene har liten tro på at den genmodifiserte laksen vil utgjøre noen trussel for deres markedsandeler.

Annonse

I øyeblikket går diskusjonen høyt i USA etter at det amerikanske Food and Drug Adminstration(FDA) ifølge Daily Mail forbereder seg på å godkjenne monsterfisken.

Storbritannias statsminister David Cameron er heller ikke fremmed for at genmodifisert laks kan bli lovlig der også.

- Det er på tide å se på dette spørsmålet på nytt. Vi må være åpne for argumenter fra forskningen, sier Cameron ifølge VG-nett.

Les også: Canada godkjenner genmodifiserte lakseegg

Den genmodifiserte laksen vokser dobbelt så fort og vil sådan bli rimeligere å produsere. Foto: Aqua Bounty Technologies ©
Den genmodifiserte laksen vokser dobbelt så fort og vil sådan bli rimeligere å produsere. Foto: Aqua Bounty Technologies ©

Frykter for norske markedsandeler

Den genmodifiserte laksen vokser omtrent dobbelt så raskt som vanlig laks, og følgelig vil den med høy sannsynlighet også bli billigere.

- Det som kan bli en utfordring, er for den norske oppdrettsnæringen, hvis AquaBounty lykkes i USA og tar markedsandeler. Jeg tror det er langt frem, men de vil kunne levere lavere priser. Lykkes de, vil det kunne ramme de norske selskapene, sier forsker Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet til VG.

Liten tro på GM-laksen

Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood frykter ikke konkurransen fra den genmanipulerte laksen. Han tror forbrukerne vil styre vekk fra dette produktet.

- Vi har registrert at det er stor skepsis i markedet. Vi tror ikke dette er et produkt forbrukerne vil ha. Sånn sett er dette et ikketema hos oss. Markedet bestemmer og markedet ønsker ikke genmanipulert laks, sier han til VG.

Les også: Krever merking av genmodifisert laks

Øyvind André Haram sier det er liten interesse for GM-laksen i Norge. Foto: FHL
Øyvind André Haram sier det er liten interesse for GM-laksen i Norge. Foto: FHL

Næringen står samlet

Informasjonssjef Øyvind Andre Haram i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), sier til VG at bransjen både i Norge og verden er sterkt kritisk.

- Ja, vi er veldig klart imot at slik genmanipulert fisk skal få tilgang til markedene. Så lenge de store produsentene i verden står sammen om at vi ikke ønsker å gå i den retningen, ser vi ikke på dette som noen stor trussel.

Selskapet bak den mye omtalte laksen, AquaBounty har foreløpig ikke vurdert å spre satsingen til Europa.

- Nå har vi fokus på det amerikanske markedet, så får vi vurdere Europa etter hvert, sier pressetalsmann Dave Conley i AquaBounty

Annonse