Foto: Mattilsynet

NRS får dispensasjon til triploid fisk

Mattilsynet har etter klagebehandling gitt Norway Royal Salmon (NRS) dispensasjon til å fullføre produksjonen på Store Kufjord av triploid laks som ble sjøsatt høsten 2015. Men de gir strenge betingelser som skal sikre fiskevelferden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vedtaket innebærer at alle med grønne tillatelser som skal produsere triploid fisk må vise at de klarer det i liten skala får de kan øke produksjonen, opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet gir NRS dispensasjon til å fullføre produksjonen siden denne grønne tillatelsen er gitt under forutsetning av at det produseres triploid fisk der. Vedtaket forutsetter at NRS må få på plass prosedyrer som sikrer velferden og setter et tak på dødelighet. Dersom dødelighet blir høyere, skal fisken raskt slaktes ut.

Må klare å produsere i liten skala først

- Fullskalaproduksjon av triploid fisk er ikke dokumentert velferdsmessig forsvarlig. Men siden staten har tildelt tillatelsen mener vi det er dispensasjonsgrunn, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Mattilsynet åpner ikke for fullskalaproduksjon av triploid fisk.

- Først må oppdretterne vise at de både har vilje og evne til å ivareta laksen på en velferdsmessig forsvarlig måte i liten skala før eventuell stor produksjon. De må også ha planer for å avbryte produksjonen dersom velferden ikke er god nok. En eventuell avbrytelse skal skje på eget initiativ når det er nødvendig, sier Wilmann.

Hun legger til at manglende vilje eller evne til å ivareta fiskens velferd vil få konsekvenser for om det vil bli gitt tillatelse til ytterligere produksjon av triploid laks i virksomheten.