NRS-lokalitet. Foto: NRS.

NRS kjøper seg inn i lakseoppdrett på Island

Selskapet melder de har inngått en avtale om kjøp av 50 % av aksjene i islandske Arctic Fish, for 29 millioner euro.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Avtalen er inngått gjennom en rettet emisjon, og transaksjonen fører til at NRS og de eksisterende aksjonærene i Arctic Fish etablerer et joint venture. De resterende 50,0 % av Arctic Fish er eid av Bremesco Holding Ltd og Novo ehf, som eier henholdsvis 47,5 % og 2,5 %.

Etter Transaksjonen vil styret i Arctic Fish bestå av to styremedlemmer valgt av NRS og to valgt av Bremesco. I tillegg vil partene sammen utnevne en uavhengig styreleder, slik at styret totalt vil bestå av fem medlemmer. Transaksjonen vil ikke føre til noen endringer i ledelsen i Arctic Fish. Sigurður Pétursson vil fortsette som CEO, en stilling han har hatt siden selskapet ble stiftet i 2011.Arnþór Gustavsson vil fortsette som Farm Manager, mens Neil Shiran Thorisson fortsetter i sin stilling som CFO. Den 15. august 2016 hadde Arctic Fish totalt 18 ansatte.

NRS og de eksisterende aksjonærene i Arctic Fish har blitt enige om en ny insentivplan for selskapets CEO.

- NRS ser på Island som et spennende område med et stort vekstpotensial, og vi vil gjennom Transaksjonen få en posisjon på Island hvor vi kan ta en aktiv rolle i bransjens videre utvikling. Transaksjonen fører til at Arctic Fish vil kunne dra nytte av NRS sin kompetanse både på oppdrett og salg, og målet er å bygge det ledende oppdrettsselskapet på Island, uttaler Konsernsjef i NRS, Charles Høstlund.

Fiskeoppdrett på Island er en relativt ung industri sammenlignet med i Norge. Det er per dags dato seks oppdrettere på Island, hvor Arctic Fish er en av de ledende målt i konsesjoner. Majoriteten av oppdrett på Island foregår i områdene rundt Øst- og Vestfjordene.

Om Arctic Fish

Siden Arctic Fish ble grunnlagt i 2011, har de posisjonert seg som et av de ledende oppdrettsselskapene på Island, og selskapets oppdrettsvirksomhet foregår i Vestfjordene. Området har mange likhetstrekk med Finnmark, og er derfor et meget ettertraktet område for oppdrett av laks og ørret. Per dags dato har selskapet konsesjoner i tre fjorder, for en samlet årlig produksjon på ca. 9 000 tonn fisk. De bygger for tiden sitt eget smoltanlegg, som ved ferdigstillelse vil ha en årlig kapasitet på ca. 7 millioner smolt. Smoltanlegget ligger også strategisk plassert i nærheten av deres matfiskkonsesjoner.

For NRS er Transaksjonen en attraktiv mulighet til å få en eksponering mot den voksende oppdrettsnæringen på Island gjennom et samarbeid med ett av landets ledende aktører. For Arctic Fish er Transaksjonen en mulighet til å dra nytte av kunnskapen og erfaringene til ett av Norges ledende selskaper innen oppdrett av laks. På grunn av de like klimaforholdene mellom Finnmark og Island er dette ansett som en transaksjon med stor strategisk verdi for Arctic Fish. Transaksjonen er innenfor NRS sitt uttrykte femårsmål om å vokse seg til et av de ledende oppdrettsselskapene for laks.

-Det er synergier å finne innen alle områder for NRS og Arctic Fish, fra smoltanlegg til oppdrettsvirksomhet, produksjon, salg og distribusjon. Vi tror samarbeidet med NRS vil støtte fremtidig vekst i Arctic Fish, i et miljø som passer bra for bærekraftige oppdrett, Sigurður Pétursson, CEO Arctic Fish.