Gå til innhold
Annonse
Det ble en kraftig oppsving for lakseeksporten. Foto: Norges sjømatråd
Det ble en kraftig oppsving for lakseeksporten. Foto: Norges sjømatråd

Det ble eksportert sjømat for 8,6 milliarder kroner i januar, og det ble et kraftig oppsving for laksen.

Annonse

Norge eksporterte 200 600 tonn sjømat for 8,6 milliarder kroner i januar. Det er en reduksjon på 7 700 tonn eller 4 prosent i volum og en økning på 992 millioner kroner eller 13 prosent i verdi sammenlignet med januar i fjor.

- Vi legger bak oss et sterkt 2018 som var tidenes år for norsk sjømateksport, og begynner det nye året med gode tall: Det har aldri før vært eksportert sjømat for større verdier i en januarmåned enn i år. Økt etterspørsel har gitt en prisøkning for laks og en verdivekst på 695 millioner kroner, til rekordhøye 5,7 milliarder for laks i januar,  sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.

- Skreisesongen har startet godt, og sammen med en sterk vekst for fryst torsk har vært med på å gjøre januar til tidenes sterkeste i hvitfisksektoren. Dette gjør at vi har en total økning i eksportverdien på nesten én milliard kroner sammenlignet med januar i fjor, legger han til. 

Forholdet mellom fiskeri og havbruk har i liten grad endret seg fra samme periode i fjor. Verdien av sjømateksporten fra havbruk utgjør 70 prosent, mens volumet utgjør 45 prosent. Verdien har økt med 13 prosent, mens volumet er det samme, opplyser Sjømatrådet.

Eksport av norsk sjømat total hittil i år fordelt på fiskeri og havbruk. Foto: Norges Sjømatråd
Eksport av norsk sjømat total hittil i år fordelt på fiskeri og havbruk. Foto: Norges Sjømatråd

Verdien av sjømateksporten fra fiskeri har økt med 8 prosent, mens volumet har blitt redusert med 8 prosent.

Kraftig oppgang for laks

Det ble eksportert 86 000 tonn laks til en verdi av 5,7 milliarder kroner i januar. Det er en økning i volum på 1 800 tonn eller 2 prosent mens verdien økte med 700 millioner kroner eller 14 prosent sammenlignet med januar i fjor.

Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks i januar var 62,93 kroner per kilo mot kroner til 56,99 kroner per kilo i januar i fjor. Polen, Frankrike og USA var største mottakere av laks fra Norge.

10 største eksportmarkeder for laks hittil i år. Illustrasjon: Norges Sjømatråd
10 største eksportmarkeder for laks hittil i år. Illustrasjon: Norges Sjømatråd

- I januar har USA størst verdivekst, og det er økt eksport av fersk og fryst filet som er driveren for veksten. Sterk vekst har det også vært til Polen, Danmark, Nederland, som i stor grad videreforedler laks beregnet for konsum i andre EU-markeder, sier sjømatanalytiker, Paul T. Aandahl.

Også ørreten øker mye

I januar ble det eksportert 4 000 tonn ørret til en verdi av 266 millioner kroner. Volumet økte med 766 tonn eller 24 prosent mens verdien økte med 59 millioner kroner eller 29 prosent sammenlignet med januar i fjor. USA, Hviterussland og Thailand var Norges største marked for ørret i januar, melder Sjømatrådet. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse