Gå til innhold
Maia Langøy Eggen og Børge Andreassen foran RAS-anlegget i Breivik. Foto: Salten Aqua AS.
Maia Langøy Eggen og Børge Andreassen foran RAS-anlegget i Breivik. Foto: Salten Aqua AS.

Salten Aqua har ansatt en egen RAS-spesialist på det nye smoltanlegget deres i Breivik. 

Maia Langøy Eggen (30) er ansatt som fagansvarlig for RAS-biologi på det nye smoltanlegget i Breivik. Første arbeidsdag er satt til 12. juli, og hun har allerede sikret seg boplass i Skjerstad.

- Jeg gleder meg til å starte i jobben. Jeg får være med på å produsere sunn og økologisk norsk laks, og selv om dette er nytt for meg så tror jeg dette kommer til å gå bra og kommer til å bli veldig spennende, forteller Maia Langøy Eggen i en pressemelding. 

Akkurat nå bor Maia i en enebolig i Skjerstad, men har ordnet seg en leilighet som hun snart skal flytte inn i. Denne ligger et lite stykke unna huset hun bor i nå. Maia kommer opprinnelig fra Stavanger, men før hun begynte å studere på Universitetet i Tromsø har hun jobbet både i Norge, Danmark og Tyskland. Før studiene var det nemlig hestesporten som opptok henne.

Maia Langøy Eggen foran det nye RAS-anlegget. Foto: Salten Aqua AS.
Maia Langøy Eggen foran det nye RAS-anlegget. Foto: Salten Aqua AS.

- Jeg hadde stor interesse for hestesport når jeg vokste opp. Jeg merker at det med dyrevelferd er noe jeg har tatt med meg videre. Du kan ikke få en hest til å prestere hvis den ikke har det bra. Det samme gjelder for smoltproduksjon, der en sunn og robust smolt har et sterkere immunsystem og en bedre tilvekst, utdyper Maia Langøy Eggen.

I dag bor det omtrent 250 innbyggere i Skjerstad. Breivik ligger omtrent 10 minutters kjøring fra Skjerstad, og har en befolkning på cirka 70 personer.

- Det er positivt for oss at vi kan hente folk fra andre deler av landet, som kommer flyttende dit vi har anlegg, forteller Børge Andreassen, daglig leder ved Salten Smolt AS.

Så en fremtid i havbruk

Maia Langøy Eggen forteller at hun først ville bli industrimekaniker, og deretter maskiningeniør. Etter å ha tatt forkurs i ingeniørfag skulle hun velge seg et videre studie, og da var det ett studie som stakk seg ut: Havbruk på Universitet i Tromsø. I faget oppdrettsteknologi var en av foreleserne fra Nofima, som underviste i RAS (les: resirkuleringsteknologi).

- RAS som fagfeltet hørtes veldig spennende ut, og når jeg da skulle skrive masteroppgaven min så falt valget lett på RAS-teknologi, for å lære mer om dette, utdyper Maia Langøy Eggen.

Stillingen ble lyst ut rett før sommeren, og selskapet forteller at Maia stakk seg ut blant søkerne.

- Vi føler oss heldige som har fått med oss Maia på laget. Vi så etter en fagansvarlig for RAS-biologi, og kom i kontakt med Maia som har skrevet en masteroppgave om emnet, forteller Børge Andreassen, daglig leder hos Salten Smolt AS. 

Salten Aqua ønsker Maia Langøy Eggen velkommen, og ser frem til å få henne med på laget når det nye smoltanlegget nå bygges i Breivik.  

- Vi har rekruttert noen som har riktig kunnskap på plass og som styrker fagmiljøet i Breivik. Vi ønsker Maia velkommen til oss, avslutter Jarle Solemdal, administrerende direktør i Salten Aqua.

Har du en sak du
vil tipse oss om?