Lakselus, hunn og hann. Foto: Lars Are Hamre, SLRC.

Ny forskning: Viktige kjønnsforskjeller hos lakselus

Ifølge en gruppe forskere i Canada, bør oppdrettsnæringen ha mye mer fokus på kjønnsforskjeller hos lakselus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en studie, som ble akseptert for publisering i dag i det vitenskapelige tidsskriftet «BMC Genomics», skrive en gruppe forskere fra «Centre for Biomedical Research», «Department of Fisheries and Oceans», «Institut de Biologie Intégrative et des Systèms», og «Atlantic Veterinary College» om betydningen av kjønn hos lakselus (Lepeophtheirus salmonis).

Lakselus viser kjønnsforskjeller på mange områder, blant annet innen morfologi, fysiologi og atferd. Noen kjennetegn som skiller mellom hunnlige og hannlige lakselus inkluderer vertsbytte, hvor parring foregår, og i hvilken grad man ernærer seg av blod, for å neven noen.

En spesielt viktig egenskap som er forskjellig mellom kjønnene er medikamenttoleranse. Hannlus har vist seg å tåle høyere konsentrasjoner av emamectin benzoat (Slice), enn hunnlusene.

På grunn av denne såkalte kjønnsdimorfismen, har forskerne vært interessert i å identifisere kjønnsforskjeller i genetiske uttrykk hos lusen, for å studere sammenhengen mellom seksuell seleksjon og kjønnsforskjeller.

Lus fra både Stillehavet og Atlanterhavet ble inkludert i studien, og begge populasjonene viste det samme: Det er store forskjeller på genetisk nivå mellom lakselus hanner og hunner.

- Dette tillot oss å definere genomiske signaturer knyttet til kjønnsforskjeller innen vekst, morfologi adferd, energiforbruk, mobilitet, og immunitet, sier hovedforfatter på studien, Jordan Poley, til Fish Farming Expert/Kyst.no.

Poley mener dette arbeidet vil ha betydning for oppdrettsnæringen.

- Disse funnene kan også være viktig for kunnskap om resistensutvikling mot legemidler og å hjelpe forskerne i utviklingen av nye legemidler, sier han.

  • Les mer om studien og intervjuet med Poley på FishFarmingExpert.com