Flekksteinbit hos Aminor. Foto: Björn Thrandur Björnsson.

Ny giv for oppdrett av flekksteinbit

WOLFNET, et internasjonalt forskningsnettverk for oppdrett av flekksteinbit er nå etablert. - Dette er viktig for å skape en bærekraftig satsning på arten, sier Willy Sandaa, daglig leder i Aminor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Over to dager forrige uke, diskuterte forskere og produsent potensialet og utfordringer knyttet til oppdrett av fisken, da de besøkte Aminor som i dag er verdens eneste oppdretter av flekksteinbit.

- Både dedikerte forskere fra Nord Universitet, Akvaplan-Niva, Universitetet i Gøteborg, Universitetet i Quebec og det marine havforskningsinstituttet på Island deltok, forteller Willy Sandaa fra Aminor.

Willy Sandaa, daglig leder i Aminor. Foto: Björn Thrandur Björnsson.

- For vår del er det utrolig inspirerende å se at så mange forskningsmiljøer har jobbet med, og fortsatt ønsker å jobbe videre med nye prosjekter som kan bidra til å skape en bærekraftig satsning på arten, legger han til.

Fikk innsikt i produksjonen

Den ene dagen fikk forskerne omvisning i en av Nord Universitets mange forsøkshaller hvor de blant annet fikk se pågående fôringsforsøk av yngel levert av oppdretteren. Hele onsdagen gikk med til omvisning i Aminors produksjonslokaler på Halsa i Meløy kommune, omvisning i klekkeri, startfôring, yngel og påveksthall. Torsdag morgen var det omvisning på Nord Universitets forskningsstasjon i Mørkvedbukta, deriblant i forsøkshall med vekstforsøk på Aminors yngel og ikke minst omvisning i stamfiskavdelingen (samarbeid mellom Nord Universitet og Aminor).

- Et internasjonalt forskningsnettverk er viktig for å knytte sammen igjen de som har forsket på både miljø, ernæring og produksjonen tidligere. For ti år siden var det mye aktivitet, men så ble det roligere. For å drive oppdrettet fremover trengs det mer kunnskap, mener han.

Marked på 20 000 tonn

Sandaa viser til at det blant annet ikke finnes tilpasset fôr til arten, og at det ikke er gjennomført avlsarbeid med seleksjon på egenskaper.

- All oppdrettsfisk kommer fra villfangst tidlig på 2000-tallet, og det er i dag behov for innblanding av ny villfisk som et ledd i avlsarbeidet.  Villfangstene fra Canada er stanset, mens det på Island rapporteres om historisk lave landinger. Mye tyder på at bestandene går dramatisk ned, noe som også taler for økt satsning på oppdrett. Markedet estimeres til å ligge på rundt 20 000 tonn, legger han til.

Sandaa har tidligere erfaring med både torsk og kveite og har produsert flekksteinbit siden 2014, og har store ambisjoner for fisken.

- Selv om vi snakker om en marin hvitfisk, skiller denne seg veldig fra både torsk, kveite og rognkjeks og det er en bedagelig fisk å jobbe med. Med en produksjonstid på 36 måneder fra klekking til slakt går produksjonen også radig, konkluderer han.