Gå til innhold
Annonse
John Gunnar Grindheim
John Gunnar Grindheim

Hell: Den nye lakslusforskriften vil tvinge oss til å ha kortere generasjonstid for å få ned lakselusbehandlingene. Resultatet vil bli lavere slaktevekt i mange områder, spår Marine Harvets John Gunnar Grindheim.

Annonse

Pål Mugaas Jensen

Han kom med bekymringen på FHFs lakselusmøte på Hell iforrige uke.

John Gunnar Grindheim påpeker at en lavere tiltaksgrense krever høyere innblanding av leppefisk og mer etterfylling underveis.
John Gunnar Grindheim påpeker at en lavere tiltaksgrense krever høyere innblanding av leppefisk og mer etterfylling underveis.

- Ny tiltaksgrense for avlusning vil bli utfordrende. Den vil nedføre mer avlusning, som igjen vil gi mer tapt tilvekst på grunn avsulting. Tapt tilvekst betyr enormt mye økonomisk, sa han.

Han konkluderer derfor med at i områder med høyt lusepress vil øke slaktepresset.

- Det vil nok bli vanskelig å produsere 5-6 kg stor fisk i mange områder, mener han.

Lavere tiltaksgrense vil derfor tvinge frem en kortere produksjonstid.

Les også: Ny lakselusforskrift fastsatt

Les også: Klargjøringer av ny lakselusforskrift

Les også: Bekymret over ny lakselusforskrift

- Og det vil også bety en langt tettere oppfølging fra oppdretterens side. Selv ved bruk av leppefisk må man følge nøye med. Får du store bevegelige lakselus, er det bare å finne frem oksygenflakse og presenning, sier han.

Han påpeker også at en lavere tiltaksgrense krever høyere innblanding av leppefisk og mer etterfylling underveis.

- Noen jeg snakket med i Bergensområde hadde 10 prosent leppefisk i merdene. Det er mye, men da har man jo også et helt annet verktøy.

Vanskelig leppefisktilgang

Imidlertid er det ikke så lett å få tak i nok leppefisk

- Vi sliter med tilgang på fisk til rett tid og av god kvalitet. Lokal bergnebb er en god ressurs som vi får vi nok av, men for berggylt er vi alt for alt for avhengig av import fra sør- og østlandet. Denne fisken er det jo ikke avlet på og den har en lavere kvalitet på grunn av lang transport.

Annonse