Gro-Ingunn Hemre, fungerende direktør Nifes, Sissel Rogne, direktør Havforskningsintituttet og Per Sandberg, fiskeriminister ser på det nye skiltet til Havforskningsinstituttet- eller var det Havforsknings instituttet? Foto: Ingrid Dåsnes, NFD.

Ny logo til Havforskningsinstituttet får språk-kritikk

Havforskningsinstituttet og NIFES slår seg sammen 1. januar. Felles "nytt" navn blir: Havforskningsinstituttet. Men den nye logoen får mangellapp både av Språkrådet og språkprofessor Gunnstein Akselberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Havforskningsinstituttet er et kjent og godt navn som rommer det nye instituttets oppgaver i hele sin bredde, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

Målet med sammenslåingen er å styrke den marine forskningen og forvaltningsrådgivningen. Instituttet skal være en ledende kunnskapsleverandør for en bærekraftig forvaltning av ressursene i de marine økosystemene, og for hele kjeden fra hav til mat.

– Havet forventes å spille en stadig viktigere rolle for matproduksjon. Gjennom sammenslåingen av NIFES og Havforskningsinstituttet legger vi enda bedre til rette for forskning på områder der fiskens miljø henger sammen med spørsmål knyttet til fiskens ernæring, trygg og sunn sjømat, sier Sandberg.

Reagerer på logoen

Den nye logoen får imidlertid språkekspertisen til å reagere. I den fremstår ordene "Havforsknings" og "instituttet" som adskilte, og begrepet orddelingsfeil er nærliggende.

- Jo, her burde det vært en bindestrek i logoen, og vi håper det kan la seg gjøre å inkludere den i både logo og eventuelt annet materiale man sikkert er i ferd med å klargjøre til sammenslåingen, sier Gunnhild Wiggen, rådgiver i Språkrådet til Kyst.no.

Også professor professor i nordisk språk ved Universitetet i Bergen Gunnstein Akselberg synes noe mangler.

- Eg har kikka på logoen. Der manglar det i alle fall ein bindestrek, sier han til Kyst.no.

Fiskeriminister Per Sandberg vil ikke kommentere kritikken.

Kommunikasjonsdirektør ved Havforskningsinstituttet Torny Aarbakke er derimot ikke enig med Språkrådet og professor Akselberg, og sier de ikke vil endre på noe.

- I utformingen av en logo ligger andre vurderinger til grunn enn i skriftspråket, og det er åpent for visuelle virkemiddel. De grønne strekene på begge sider av logoen har tre funksjoner; de ivaretar nettopp sammenbindingen i navnet, de binder sammen navn og virksomhet til de to sammenslåtte instituttene og de symboliserer helkjedeperspektivet i det nye instituttet. Så vi beholder logoen slik den er, sier hun.