Marie Aamelfot, seniorforsker ved Veterinærinstituttet opplyste under Havbruk2018-konferensen om en ny metode for å oppdage ILA. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Ny måte å overvåke ILA

Havbruk 2018: Ved hjelp av en pinne med en bomullsdott håper forskerne at man skal kunne få en langt enklere metode å overvåke om det er ILA i et anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Når man i dag skal sjekke fisk for å påvise ILA-virus brukes det gjerne prøver fra fiskens indre organer, som for eksempel nyre. Det er en prosedyre som innebærer at man må ta livet av fisken og deretter skjære den opp.

Seniorforsker Maria Aamelfot fra Veterinærinstituttet har sammen med kolleger undersøkt om en svaber av fiskens hud kan gjøre samme nytten. 

- Det er velkjent at man ved et utbrudd finner store mengder ILA-virus i huden på fisken, også om det er snakk om den avirulente varianten HPR0. Vi ville derfor teste om man ved en svabring av huden med en bomullspinne ville få like gode resultater som ved å analysere på indre organer, opplyste hun på HAVBRUK2018-konferansen i Oslo arrangert av Forskningsrådet i samarbeid med Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF). 

Forskerne rykket derfor ut ved fire ulike ILA utbrudd og testet fisken med svabring ved to ulike punk på huden (ved ryggfinne og ved brystfinne), svabring av gjeller, samt test av nyre.

Les også: Vertikaloverføring av CMS kan være en viktig smittevei

Høy sensitivitet ved svabring

Man fant svært store forskjeller i sensitivitet på de ulike metodene. Blant annet fikk man positivt svar i dobbelt så mange av ryggfinnesvabrene sammenlignet med nyretestingen.

- Vi tror derfor at det er mulig å erstatte nyreprøvene med svabring for å finne viruset.

En annen konklusjon er at ILA spres lett innen anlegget, og at hurtig utslakting er viktig for å unngå å smitte de andre merdene.

- Det er helt tydelig at viruset spres fra merder med syk fisk til merder med frisk fisk, for vi fant også virus på huden til noen av de friske fiskene som svømte i merder uten påvist sykdom.

I gruppen med syk fisk fant de i gjennomsnitt virus på nær 70 % av fisken (ryggfinnesvaber: 67 %, brystfinnesvaber: 59 %; gjellesvaber: 45 %; nyrevev 31 %).

Kan få feil svar

Satt på hodet betyr disse resultatene også at man godt kan få en negativ prøve selv om fisken har ILA-sykdom.

- Vi må spørre oss hva verdien av en negativ prøve er. Hvor mange fisk må vi teste for å si at svaret er negativt? Det vet vi ikke ennå. Men dette er noe vi vil jobbe for å kvantifisere. Vi skal også se videre på vertsrespons i huden. Vi vil prøve å finne ut om fisken tar opp viruset gjennom hud, forklarte Aamelfot.

Hun understeker at metoden ikke vil være egnet til å stille noen diagnose, men at den altså kan brukes som et ledd i å finne viruset i merdene.