Ny mistanke om ILA hos Salmar Farming

Det er nok en gang mistanke om ILA på en av Salmar Farmings lokaliteter på Frøya.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet melder torsdag at det er mistanke om ILA på lokaliteten Salatskjæra i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Lokaliteten drives av Salmar Farming AS.

Mistanken bygger på prøver tatt av Mattilsynet 10. august. Veterinærinstituttet varslet Mattilsynet om mistanken 30. august fordi PCR-analyser av prøvene var positive for ILA.

Oppdrettsanlegget ble båndlagt på mistanke om ILA-smitte 30. august. Restriksjoner er pålagt for å hindre smittespredning fra lokaliteten, blant annet med forbud mot å ta fisk ut av eller inn i anlegget.

Dersom mistanken om ILA bekreftes, blir lokaliteten pålagt utslakting innen en kort frist. Det er stor fisk som nærmer seg slakteklar størrelse ved lokalitet Salatskjæra.

Område med mye oppdrettsfisk og flere lokaliteter med ILA-mistanke

Salatskjæra ligger i kontrollområdet for ILA som ble opprettet etter utbrudd av ILA på to lokaliteter i Frøya i april.

Lokaliteten Kattholmen og Kattholmen II som også er mistenkt for sykdommen ILA ligger snaut 5 kilometer unna. Mattilsynet har tatt ut prøver av fisk ved Kattholmen, men analysene har ikke gitt grunnlag for verifisering av ILA. Det er derfor planlagt nye prøveuttak senere.

Lokaliteten Salatskjæra ligger i et oppdrettstett område med mange lokaliteter og mye fisk i sjøen. Fisken i området ble satt ut våren 2015 og planlegges slaktet i løpet av høsten.

Veterinærinstituttet vil legge lokaliteten inn på Fiskeridirektoratets interaktive kart over ILA-tilfeller.

Kontrollområde

De nåværende grensene for kontrollområdet som Salatskjæra ligger innenfor fremgår i Forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Frøya kommune, Sør-Trøndelag

Hvis ILA blir påvist ved Salatskjæra, blir grensene for kontrollområdet endret.

Et kontrollområde skal forebygge, begrense og bekjempe ILA og består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone. Kontrollområdet innebærer restriksjoner blant annet på trafikk til og fra anleggene i havområdet. Lokale tilpasninger for topografi og strømforhold osv. blir lagt til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokalitet med ILA-diagnose.