Ny mistanke om ILA ved to oppdrettsanlegg i Nordland

Det er mistanke om ILA ved lokaliteten Renga og Storstompan i Rødøy kommune i Nordland fylke. Anleggene drives av henholdsvis Nova Sea AS og Marine Harvest AS. Alle som ferdes i området må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av sykdom unngås.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet mottok 13. juni varsel om mistanke om ILA ved lokalitetene Renga og Storstompan. Varselet er basert på virksomhetens egne overvåkingsprøver med analysesvar fra Patogen Analyse AS. Mattilsynet vil innen kort tid inspisere lokalitetene og ta ut verifiserende prøver for eventuelt å kunne stadfeste diagnosen, melder de i en pressemelding.

Lokaliteten Renga ligger innenfor bekjempelsessonen for ILA i Rødøy og Lurøy kommuner og lokaliteten Storstompan ligger innenfor overvåkingssonen tilhørende det samme kontrollområdet for ILA, jf. Forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Rødøy og Lurøy kommuner, Nordland.

Tidligere i 2016 har det vært ILA-sykdom ved fire lokaliteter i det samme området og mistanke om ILA ved ytterligere to lokaliteter. For å hindre smittespredning er lokalitetene pålagt restriksjoner blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Veterinærinstituttet har publisert lokalitetene på Fiskeridirektoratets interaktive kart over ILA-tilfeller.