Fiskeriminister Harald T. Nesvik sier rødåte blant annet kan bli ny mulig kilde til spesialfôr for marin yngel. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet.

Ny mulig kilde til spesialfôr

- Dyreplankton kan bli ny industri, hevder Nærings- og fiskeridepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har nå kunnskaper nok til å kunne åpne for en bærekraftig høsting av rødåte. Det vil legge til rette for ny norsk industri og nye norske arbeidsplasser, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik i en pressemelding

Rødåte er et dyreplankton og spiller en viktig rolle i de marine økosystemene i norske havområder, særlig i Norskehavet. Arten er viktig føde for flere sentrale fiskebestander. Kunnskapene vi nå har om rødåtebestanden gir grunnlag for å etablere et kommersielt fiske.

- Jeg har valgt en forsiktig tilnærming i kvotefastsettelsen fordi rødåte er en nøkkelart i økosystemet, særlig i de mest kystnære områdene, sier Nesvik.

Spesialfôr for marin yngel

Rødåten er foreløpig lite utnyttet i Norge, men den har et kommersielt potensiale på grunn av stor biomasse og høyt protein- og fettinnhold. Kosttilskudd, legemidler, matvaretilsetninger, kosmetikk og spesialfôr for marin yngel er mulige anvendelser.

- Det er et mål at regelverket legger til rette for nytenkning og innovasjon. Det vil bli lyst ut blant annet fem høstingstillatelser til selskaper som ikke fyller aktivitetskravet i deltakerloven. Det vil være en forutsetning at disse selskapene legger til rette for videreforedling om bord på høstingsfartøyet eller på land i Norge, sier fiskeriministeren.

Les nærmere om det nye regelverket her.