Elisabeth Wilmann. Foto: Mattilsynet.

Ny nettløsning gir innsikt i lakselus-situasjonen på alle anlegg

Mattilsynet melder at de om kort tid lanserer en ny nettjeneste som ved hjelp av et interaktivt kart, viser ukentlig oversikt over lakselus, fiskesykdommer og behandling på alle lokaliteter i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tjenesten har fått navnet Fiskehelse, og er utviklet gjennom et samarbeid mellom BarentsWatch og Mattilsynet. Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet har også bidratt til prosjektet.

– Dette gir en helt ny åpenhet rundt fiskehelsesituasjonen generelt og lakselus spesielt i norsk oppdrett. Tjenesten gir alle samme mulighet til å kunne følge med i utviklingen fra uke til uke, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Gjennom et interaktivt kart vises viktige indikatorer for fiskehelsestatus i oppdrettsnæringen.

Fra oppretternes ukentlige lakselusrapporteringer til Mattilsynet får du oversikt over antall lus i gjennomsnitt pr fisk (voksne hunnlus, lus i bevegelige stadier, fastsittende lus), sjøtemperatur ved anlegget og tiltak mot lakselus (medikamentelle behandlinger, mekanisk fjerning og utsett av rensefisk). Fiskehelse viser alle lokaliteter som har sendt inn minst en lakselusrapport i perioden fra 2012 til i dag.

Fiskehelse viser også alle lokaliteter som siden 2012 har hatt påvist eller har hatt mistanke om PD og ILA.

Fra Fiskeridirektoratets Akvakulturregister henter Fiskehelse opplysninger om plassering (geografisk posisjon og kommune), kapasitet, tillatelse (art, formål og tillatelsestype) og virksomhet/innehaver.

Informasjonen til tjenesten hentes fra Mattilsynet, Veterinærinstituttet og Fiskeridirektoratet. Fiskehelse viser oppdatert data etter hvert som de kommer inn daglig, med mulighet for å bla seg bakover per uke. Historikk tilbake til 2012 gjør det mulig å se trender og oppdage spredningsmønstre i kartet.

Demonstrasjonsvideo 1: Introduksjon

Demonstrasjonsvideo 2: Lokalitet

Et redskap for forvalting og oppdrettere – og alle andre interesserte

Mattilsynet har mye informasjon om fiskehelsesituasjonen i hele landet.

- Vi har lenge ønsket oss et verktøy som gjør informasjonen mer oversiktlig slik at vi kan forvalte bedre og mer effektivt. Det har vi fått nå, sier Wilmann. 

Det har også vært et mål at informasjonen skal være mest mulig åpen for alle.

- Det er stor interesse for informasjonen, og ukentlig får vi mange innsynshenvendelser, særlig om lusesituasjonen. Vi skal etter loven gjøre slik samfunnsnyttig miljøinformasjon tilgjengelig. I tillegg er det regjeringens mål at det offentlige skal formidle tilgjengelig data på en god måte. Nå oppfyller vi åpenhetsmålene på en god og effektiv måte, sier Wilmann.

Hun tror og håper mange vil bruke tjenesten - ikke minst oppdrettsaktørene selv.

- De vil kunne følge med på situasjonen og utviklingen hos nabolokalitetene. Det vil skape et enda bedre grunnlag for samarbeid for å sikre god fiskehelse, avslutter Wilmann.

Tjenesten Fiskehelse blir åpen for alle 22. juni.