Gå til innhold
Annonse
Pakking, CO2, MAP
Pakking, CO2, MAP

Etter flere års forskning har Nofima kommet fram til en pakkemetode som gjør at laks kan holde seg fersk i inntil 20 dager. Superfresh heter forpakningen som Vartdal Plastindustrier lanserer på sjømatmessen i Brussel denne uken.

Annonse

I en pressemelding forteller Nofima at Superfresh en forpakning der laksen legges på en CO₂-emitter bestående blant annet av bakepulver og sitronsyre og pakkes på en slik måte at luften i forpakningen fjernes før forseglingen. Denne pakkemetoden kalles MAP som står for Modifisert Atmosfære Pakking. Metoden gjør at laksen kan holde seg fersk i inntil 20 dager ved konstant lav temperatur eller 10-12 dager ved 4 plussgrader.

I første omgang er det forsket fram en pakkemetode spesialdesignet for torsk- og laksefilet, men etter hvert vil metoden også kunne brukes på andre fiskeslag og også for kjøtt.

– Etter forseglingen utvikler puten CO₂-gass og den har også absorberende egenskaper. Denne CO₂-emitteren er tilpasset produktet slik at den ikke endrer fiskens pH-verdi og sensoriske tester viser dessuten at fisken ofte har høyere kvalitet enn for sammenlignbare pakkemetoder, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen ved Nofima. Hun har hatt ansvaret for forskningen de siste årene.

Saken fortsetter under bildet

Vartdal Plast og Nofima har utviklet en ny pakkemetode. Foto: Vartdal Plast.
Vartdal Plast og Nofima har utviklet en ny pakkemetode. Foto: Vartdal Plast.

Forbrukerpakning

I første omgang er det forbrukerpakningene som er klare for markedet, men senere vil det også komme transportforpakninger. I tillegg til økt holdbarhet har denne forpakningsmetoden store transportfordeler med seg. Den nye pakkemetoden krever mindre volum og kan fraktes sammen med annen mat. Fremdeles transporteres mye fisk i kasser med is som krever mer volum og det blir mye ekstra vekt grunnet all isen.

Satt i produksjon og klar for markedet

– Vi er veldig spent på mottakelsen, og ser for oss to hovedgrupper som kan være tjent med denne pakkemetoden for ferske matvarer. Det ene er næringslivet som tilbereder og serverer mat, noe vi kaller HORECA-segmentet innenfor vår terminologi. Det andre er forbrukermarkedet der denne CO₂-emitteren kan brukes i forskjellige forpakninger, sier Jan Endre Vartdal, direktør ved Vartdal Plastindustrier i pressemeldingen.

Tilpasses fiskens størrelse

Ifølge Nofima er det flere faktorer som gjør metoden nyskapende.

- For det første er emballasjen tilpasset både fiskeslag og størrelse slik at mengden CO₂-gass blir optimal. For det andre gjør det totale forpakningskonseptet at eksempelvis laks kan holde seg fersk i inntil 20 dager under ideelle forhold, som er 1 plussgrader, skriver de.

Den nyutviklede CO₂-emitteren kan brukes i forskjellige forpakninger. Superfresh-konseptet presenteres i Brussel med en EPS-kasse. EPS består av 98% luft og 2% polystyren. Et materiale blant annet brukt til fiskekasser.

- CO₂-emitteren koster litt mer enn vanlig absorber, men gjør at produktet holder seg mye bedre og dermed skal vi kunne redusere på matsvinnet, sier Vartdal.

Forskningen er finansiert av Norges Forskningsråd, gjennom flere av deres programmer, både FORNY- og MATprogrammet, Innovasjon Norge, Nofima, Vartdal Plast og to fiskeprodusenter. CO₂-emitteren produseres av Cellcomb Foodpad i Sverige.

Superfresh-konseptet. Foto: Vartdal Plast
Superfresh-konseptet. Foto: Vartdal Plast
Annonse