Gå til innhold
Annonse
Erne Solberg
Erne Solberg

Med en ny borgerlig regjering på plass kan det fort gå må mot salg av både Cermaq, SAS og Statoil. – Flere private eiere vil gjøre virksomheten mer transparent og dynamisk og selskapene vil få et større antall aksjonærer å stå til ansvar for, forteller Høyres næringspolitiske talsmann.

- Flere private eiere vil være gunstig for selskapene, mener Svein Flåtten. Foto: Høyre
- Flere private eiere vil være gunstig for selskapene, mener Svein Flåtten. Foto: Høyre

Sommerens maktkamp mellom Cermaq og Marine Harvest endte i ingenting etter at Marine Harvests bud på 112,50 kroner ble blankt avslått. Senere viste det seg at det kun var 80 millioner kroner som skilte selskapene fra å komme til enighet.

Med ny regjering på plass på Stortinget er det ventet at statseide selskaper som for eksempel Cermaq fort kan havne for salgs på børsen. Ifølge Finansavisen sitter staten på verdier for 518 milliarder kroner på Oslo Børs. Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet planlegger å selge seg helt ut i SAS, Cermaq, og vil redusere eierandelen i børslokomotivene Statoil, Telenor, Kongsberg Gruppen og Yara. Til sammen vil den nye regjeringen selge aksjer for 86 milliarder kroner, gitt dagens prising. Salget av Cermaq alene vil stå for 5,7 milliarder kroner.

- Det viktigste med å selge seg ned, er å fremme det private eierskapet og stimulere norsk kapital å eie mer av de norske statsselskapene, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten til Finansavisen.

- Ved å få flere private eiere, blir virksomheten mer transparent, mer dynamisk, og selskapet får et større antall aksjonærer å stå til ansvar for. Dette mener jeg er gunstig for selskapene.

Rigmor Andersen Eide tror ikke KrF vil motstå seg et statlig nedsalg. Foto: Kristelig Folkeparti
Rigmor Andersen Eide tror ikke KrF vil motstå seg et statlig nedsalg. Foto: Kristelig Folkeparti

Krf står alene

Kristelig Folkeparti er det eneste av de fire nye regjeringspartiene som ønsker å beholde det statlige eierskapet slik det er i dag. Noe de også gjorde klart i Kyst.no sin partipolitiske gjennomgang i forkant av valget.

- KrF ønsker at staten fremdeles skal ha hånden på rattet i et av verdens største selskaper innen fiskeoppdrett og produksjon av fiskefor. Vi mener det er nødvendig å opprettholde et eierskap i Cermaq slik at staten kan legge føringer for samfunnsansvar og etikk, sa KrFs næringspolitiske talskvinne, Rigmor Andersen Eide til Kyst.no.

Men ifølge Finansavisen vil neppe partiet være et stort hinder for et statlig nedsalg.

- Jeg tror ikke dette er noe vi vil ta opp i forhandlingene. Det er ikke akkurat en stor kampsak for KrF, sier Andersen Eide til Finansavisen.