Gå til innhold
Annonse
Rognkjeks
Rognkjeks

- Rognkallen er en ny aktør innen rensefisk, med produksjonsstart i midten av august 2015. Vi er med andre ord midt oppe i vår første produksjonsrunde, sier Karl Christian Baumann, daglig leder i Rognkallen AS.

Annonse

Det nyetablerte selskapet har en konsesjon på en årlig produksjon av 2.5 millioner rognkjeks og anlegget er dimensjonert i henhold til dette. Men selskapet mener de har kapasitet utover dette også.

Les også: Marine Harvest vil doble produksjon av rensefisk

- Vi vil i år levere 750 000 – 800 000 rognkjeks som skal settes ut i «nærområdet», det vil si Nord-Møre og Sør-Trøndelag, sier daglig leder Karl Christian Baumann til Kyst.no.

Selskapet ønsker ikke å gå ut med hvem som er kundene deres på dette tidspunktet.

Langsiktig plan

- For 2016 planlegges å utnytte hele konsesjonsvolumet, altså 2,5 mill. Dette volumet ligger også inne i vår langsiktig plan, utfra dagens viten om luseproblematikken, sier Baumann.

Les også: Ferdigstiller nytt rognkjeks-anlegg på Sleneset

- Vi har bygget anlegget fra «scratch» godt hjulpet av Akvaplan Niva, avdeling Tromsø. De har dyptgående kunnskap gjennom egen forskning på rognkjeks og gjennom oppbygging av egen produksjon av rognkjeks på Senja. Denne virksomheten ble solgt til Lerøy Aurora i vinter, legger han til.

Daglige leder mener at god vannkvalitet og gode rutiner under røkting er essensielt for å sikre optimal produksjon. I tillegg mener han det er viktig å jobbe med næringen for å utvikle riktig/effektiv vaksine for å sikre sunn og frisk rognkjeks som har lav dødelighet ved bruk i laksemerdene.

Les også: - Første storskala RAS-anlegg til rognkjeks

- Det skjer mye innovativt innen lusebekjempelse. Det vil dermed bli utviklet flere alternativer for næringen fremover, men det er vår oppfatning at rensefisk fortsatt vil være et viktig verktøy for å ha kontroll på lusesituasjonen i mange år fremover, avslutter Baumann.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse