Illustrasjonsbilde av oppdrettsanlegg. Foto: Niva

Ny standard for miljøovervåking av marine akvakulturanlegg

Standarden for overvåking av bunnpåvirkning fra marine akvakulturanlegg er nå fastsatt hos Standard Norge. Standarden gir en bedre og mer helhetlig, risikobasert overvåking av bunnforholdene i anleggs- og overgangssonen til marine akvakulturanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Akvakulturproduksjon i sjø medfører utslipp av organisk materiale og næringssalter som påvirker bunnen under og i området rundt akvakulturanleggene.

Tilstanden skal overvåkes kontinuerlig og risikobasert, hovedsakelig gjennom B- og C-undersøkelsen, slik at miljøpåvirkningen fra akvakultur er innenfor akseptable rammer.

Fra mindre til større anlegg

— En gradvis omstrukturering av næringen fra produksjon på små, skjermede lokaliteter, til større og mer eksponerte lokaliteter har gjort at det lenge har vært et behov for å endre og tilpasse standarden for miljøovervåkning til dagens anlegg og driftsmetoder, sier seksjonssjef Henrik Hareide ved tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

I 2012 ble det nedsatt en komité av Standard Norge bestående av fiskeri- og miljømyndigheter, bransjeorganisasjoner og næring som har utarbeidet en ny utgave av standarden.

Revidert forslag var på høring sommer 2015, og den ble fastsatt og publisert 1. februar 2016. Både Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet og har gitt finansiell støtte til standardarbeidet.

— Den nye standarden er tilpasset driftssyklusen på lokaliteten, og omfatter en del vesentlige endringer i forhold til utgående. Den beskriver krav til hvor det skal overvåkes, hva som skal overvåkes og hvordan overvåkningen skal foregå. Det kreves nå en forundersøkelse før etablering eller ved vesentlige endringer av et akvakulturanlegg som innebærer en grundigere kartlegging av lokaliteten, sier Hareide.

Nye krav til frekvens

Det er også innført nye frekvenser for gjennomføring av B- undersøkelsen, der neste undersøkelse avhenger av resultatet ved maksimal organisk belastning, og at det er innført risikobaserte frekvenser for C-undersøkelsen. B- og C- undersøkelsen skal nå utgjøre en helhetlig overvåkning av akvakulturanleggets påvirkning på lokaliteten.

— Fiskeridirektoratet ber oppdrettsselskapene om at den nye standarden snarest blir innfaset i driftssyklusen på den enkelte lokalitet, og vi arbeider med å tilpasse regelverk og veiledere.

Den nye standarden kan lastes ned fra Standard Norge sine nettsider.