Her kan du se video fra vaksinemaskinen som står hos Austefjorden Smolt AS. Foto: Anette Elde Thomsen/Kyst.no.

Ny vaksinemaskin tar 20 000 smolt i timen - Se video

Lumic lanserer nå en helautomatisk vaksinemaskin for laks og ørret, som skal håndtere settefisk i størrelsesorden: 35 til 400 gram. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lumic AS holder til på Sotra utenfor Bergen, og har nå utviklet og lansert en ny helautomatisk vaksinemaskin. Selskapet drives av daglig leder Hans Magne Strømme og Einar Hadler Jacobsen, og de forteller at oppdrettsnæringen årlig vaksinerer ca 370 millioner ørret og laks.

- I hovedsak utføres vaksinering med halvautomatiske maskiner som vi også leverer. Men vi har nå utviklet en automatisk vaksineringsmaskin, som håndterer settefisk i størrelsesorden 35 til 400 gram, opplyser Jacobsen til Kyst.no.

Hans Magne Strømme og Einar Hadler Jacobsen i Lumic As har utviklet og lansert en helautomatisk vaksineringsmaksin. Klikk for større bilde. Foto: Anette Elde Thomsen/Kyst.no.

Han påpeker de hittil har fokusert på det norske markedet når det gjelder den nye helautomatiske vaksinemaskinen, med tanke på service og oppfølging.

Tar 20 000 smolt i timen

Maskinen orienterer, og singulerer fisk, samt ved hjelp av optikk sikrer den korrekt vaksinering og utfasing av fisk med defekter, fisk blir deretter sortert i størrelsesorden og sendt til samlekar i forhold til størrelse.

- Maskinen er brukervennlig, driftssikker, og designet for å ivareta hensynet til hygiene, og dyrevelferd. Maksimal kapasitet for den største enheten er opp til cirka 20 000 smolt i timen, men dette kan utbygges videre etter behov, opplyser han.

Se eksklusiv video på topp og bildegalleri nederst i saken.

Vaksinemaskinen kan stilles inn på mange ulike typer fisk, men påpeker den ikke fungerer for rognkjeks, ettersom den suger seg fast på platen og krever et seperat system.

- Maskinen kan også plasseres i en kontainer og flyttes mellom anlegg, understreker han, og sier at dagens anlegg tar cirka 15 kvadrat.

- Fungerer fint

Austefjorden Smolt AS har fire ansatte og er en av kundene som har tatt vaksineringsmaskinen i bruk. Kyst.no fikk bli med Jacobsen ut til Austefjorden Smolt for å se på vaksineringsmaskinen og høre om erfaringene til smoltselskapet så langt.

Selskapet opplyser at de først kjørte en pilot i 2017 og deretter bygget og testet ut fullverdig anlegg i 2018.

- Maskinen ble tatt i bruk i mai/juni i år, og den har fungert fint så langt. Vi er veldig fornøyd med den, sier driftsleder Ivar Emil Sangolt til Kyst.no.

Hilde Lerøy tar master i havbruksbiologi, og er for øyeblikket innleid hos Austefjorden Smolt for å hjelpe til med blant annet vaksinering av ørret. Hun utfører innimellom kontroll for å sjekke at stikkpunktet er korrekt, og påpeker at stikkpunktet skal være en tommelfingerbredde fra bukfinnen. Klikk for større bilde. Foto: Anette Elde Thomsen/Kyst.no.

Det er flere fordeler med vaksineringsmaskinen sier Sangolt, og forteller at stikkpunkt er nøyaktig og kvaliteten opprettholdes.

- Ved håndvaksinering av mange fisk kan man gå lei etter en stund, noe som kan påvirke kvaliteten etterhvert. Ved automatisk vaksinering trenger man dessuten ikke så mange ekstra innleide folk for å gjøre jobben, kanskje klarer man seg med en ekstra person sett mot tre eller fire slik som tidligere, legger han til. 

En annen stor fordel påpeker Sangolt er at det er lettere å sortere ut fisk med deformiteter og fisken blir automatisk sortert på lengden i forbindelse med vaksineringen, slik at fisken blir fordelt i sine respektive kar.

Systemet kan tilpasses

Det eneste Sangolt indikerer som kunne vært forbedret er i forbindelse med pumping av fisken. Pumpen er automatisert sier han, men på grunn av at holdetanken er for liten til å få flyt på dette systemet, har selskapet valgt å styre dette manuelt. Han påpeker at dette sørger for bedre fiskevelferd slik systemet er satt opp i dag.

Utover det er selskapet godt fornøyde med Lumics vaksineringsmaskin og valgte denne nettopp fordi den fungerer så bra og det er et fleksibelt system.

- Vaksineringsmaskinen kan plasseres hvor man vil og kan tilpasses slik man ønsker, sier han avslutningsvis.

Innovasjon Norge har bidratt med pengestøtte til prosjektet. 

Både inn- og utland

Lumic påpeker at de har hatt et godt samarbeid med Strømme Service AS i prosessen med utviklingen av vaksinemaskinen. Ambisjonene deres for neste år sier Jacobsen er å være en ettertraktet leverandør i markedet for automatisert verktøy for oppdrettsnæringen både i inn- og utland.

- Det har vært vist stor interesse for denne løsningen i inn- og utland. Noen er store på dette i dag, men vi har fordelen både på pris og størrelse samt ytelse på vaksineanlegg, opplyser Jacobsen til Kyst.no.

Les også disse sakene om selskapet: