Gå til innhold
Annonse
Are Nylund
Are Nylund

Fiskesykdoms-professor Are Nylund finner seg ikke i å bli svartelistet av Marine Harvest. Nå vil han ha svar fra oppdrettsgiganten.

Are Nylund forlanger svar fra Marine Harvest om svartelisting. Foto: Pål Mugaas Jensen.
Are Nylund forlanger svar fra Marine Harvest om svartelisting. Foto: Pål Mugaas Jensen.

13. mai publiserte forskning.no en artikkel om en ny rapport om berggylt som lusespiser i oppdrettsanlegg. Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Stein Mortensen fikk i ettertid hard medfart av Olav Breck i Marine Harvest for sine kommentarer om utfordringer med høy dødelighet, bakterier og svekket fiskevelferd for berggylten. Breck skrev i e-posten at Mortensen og sine samarbeidspartnere ville bli svartelistet, men dette benektet hans overordnede, forskningsdirektør Øyvind Oaland kjapt.

Fiskesykdoms-professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Are Nylund, skulle i utgangspunktet delta i prosjektgruppen sammen med Marine Harvest, men fikk blankt avslag.

– Seniorforsker Sigurd Handeland fikk beskjed av Olav Breck at Marine Harvest ikke ville delta hvis jeg eller andre i min gruppe ble inkludert i prosjektet. Denne svartelistingen var så uhørt at vi tok saken opp med styret ved instituttet som lovte å ta saken opp med ledelsen i Marine Harvest, sier Nylund til Dagens Næringsliv (DN).

– Det virker nå som om Marine Harvest tar av stand fra samarbeid med de to største fiskesykdomsmiljøene i Bergen, legger han til, med henvisning til DNs artikler sist uke.

Svartelisting?

Nylund tok saken opp med instituttleder Anders Goksøyr, som igjen skulle ta saken videre med den nyvalgte rektoren ved UiB, Dag Rune Olsen. Han skriver i en e-post at han vil ta saken opp med Marine Harvest når han returnerer fra reise.

– Jeg kommer til å følge opp når jeg er tilbake i Bergen i slutten av uken, skriver Olsen til DN.

Marine Harvest på sin side benekter at de driver med svartelisting av forskere.

– Marine Harvest har en høy standard for vår dialog og vårt samarbeid med både forskere og andre aktører. Vi driver ikke med svartelisting. I den grad uenigheten knyttet til prosjekt planleggingen i 2010 ble opp levd som en svartelisting, beklager jeg det på det sterkeste, skriver global forsknings- og utviklings- direktør i Marine Harvest Øyvind Oaland, i en epost til DN.

– Vi har samarbeid med en rekke forskere fra universitetene i Norge har flere prosjekter med UiB. Vi hadde senest tidligere i år et møte med Are Nylund om mulig samarbeid knyttet til gjellesykdommen AGD, skriver han.

Artikkelen er gjengitt fra torsdagens Dagens Næringsliv.