Denne blide gjengen ser ut til å trives i nye lokaler. Foto: Labora.

Nytt laboratorium ga økning i kundemassen

Labora har gjort flere endringer i 2017. På tross av høye kostnader og lavere analysepris leverer de et godt resultat. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Analyse- og fiskehelseselskapet Labora sin omsetning har økt fra 27 millioner kroner til 28,6 millioner kroner i 2017. Driftsresultatet har derimot gått ned fra tre millioner kroner, til 1,7 millioner kroner i 2017. 

Daglig leder Karianne Jakobsen sier til Kyst.no at selskapet bygget et nytt laboratorium på 1400 kvm i 2017 og flyttet driften dit i juni i fjor.

- Tross dette arbeidet har vi klart å ende med et godt overskudd. Så alt i alt er vi fornøyde med fjoråret og den innsatsen de ansatte har lagt ned. Vi har god økning av kundemasse og oppdrag, men analyseprisene synker, samt med nytt laboratorium har vi et høyere kostnadsnivå, opplyser hun.

Nøkkeltall for 2016 og 2017:

Stabil etterspørsel

Labora har ifølge Jakobsen en stabil etterspørsel og utvikler for tiden nye produkter innen konsulentvirksomhet.

- Vi har lagt ned vår interne PCR avdeling, som vil påvirke omsetningen for 2018. I stedet eier vi 40 % av PatoGen Nord som er samlokalisert med oss i nytt laboratorium. 

Daglig leder Karianne Jakobsen i Labora sier de satser på ytterligere vekst i 2019. Foto: Labora.

PatoGen Nord er lokalisert i Bodø og skal støtte videre utvikling av en bærekraftig havbruksnæring i Nordland, Troms og Finnmark. Selskapet eies 60% av PatoGen AS og 40 % av Labora AS. 

Les også: Patogen Nord offisielt åpnet

Hun sier videre det er gjort investeringer i nytt laboratorium, samt ny innredning og utstyr, og mener dette vil påvirke avskrivningen de neste årene.

- Hva er ambisjonene for Labora i 2019? 

- Vi skal jobbe mye med synlighet og markedsføring i 2019. Labora AS er Nord-Norges største laboratorium og vi satser på ytterligere vekst i 2019, opplyser Jakobsen til Kyst.no.

Saken fortsetter under bildene. 

Økning i staben

Nylig gikk fiskehelseavdelingen til Labora i Bodø fra å være fire til fem ansatte og siste tilskudd er fiskehelsebiolog Kristian Gillebo Sørmo (25). 

Selskapet har nå totalt 22 ansatte. 

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.