PD- syk laks med sår. Foto: Linn Therese S Hosteland.

Nytt og enkelt diagnoseverktøy kan gi resultater på merdkanten

Et samarbeidsprosjekt ledet av University of Glasgow har ført til oppdagelsen av et nytt diagnoseverktøy for PD som både er enkelt og skal kunne gi svar direkte ute i felten. – Om vi kan bruke metoden på andre sykdommer og arter, vil bidraget være enda større, sier lederen for prosjektet, professor David Eckersall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Samarbeidsprosjektet involverte blant annet industripartnere fra Biomar og Marine Harvest Scotland, og var en del av et doktorgradsløpet BBSRC CASE, der industrien og forskningen samarbeider og delfinansierer doktorgraden.

Gir umiddelbare svar

Oppdagelsen, som nå er patentert, heter «selective percipitation reaction» (SPR)  og er bygget på en bunnfallsreaksjon av serumet (separert fra blodet)  som hos infisert laks vil gi en farge-forandring. Forskerne fant ut at laks med PD hadde store forandringer i proteinene som sirkulerer i blodet, og det er disse proteinene som er årsaken til fargeforandringene.

- Oppdagelsen av SPR har tillatt å lage en potensielt kraftig diagnostisk test som kan ha betydelige anvendelser i fremtiden, sa professor i veterinær biokjemi og leder av forskerteamet ved Institute of Biodiversity, Animal Health og komparativ medisin, David Eckersall til Glasgow universitetets nettsider.

I dag påvises PD vanligvis med real-time PCR som gjør at prøvene må bli innsendt til laboratorier og resultatet kan ta flere dager. Den nye metoden kan gi raske svar på prøvetakingsstedet, og dermed bidra til tidligere diagnose, raskere behandling og kontroll over sykdommen. I følge veterinærinstituttet er PD en av sykdommene som gir de største økonomiske tapene for oppdrettsnæringen, både i form av dårlig tilvekst og redusert slaktekvalitet, derfor kan testen vise seg å ha stor effekt for oppdrettere.

Utelukker ikke bruk på andre arter og sykdommer

Deler av forsøket ble gjort på VESOs anlegg på Vikan, og påvisningene gjaldt SAV3 subtypen av viruset, men forskerne mener at det kan være mulig å påvise andre sykdommer også på andre fiskearter.

– Om vi kan bruke metoden på andre sykdommer og arter, vil bidraget være enda større, sa Eckersall.

I studien understrekes det at testen sannsynligvis ikke er forbeholdt kun SAV infeksjoner, ettersom mange bakterier og virus-sykdommer kan forårsake lignende reaksjoner, som kan bety testen kan brukes på andre sykdommer i fisk, som ILA, IPN, CMS og HSMI. I tillegg ønsker man å undersøke om assayet kan brukes på andre viktige fiskearter.

Dr. Dave Cockerill fra Marine Harvest Scotland mener at metoden gir mulighet til å få på plass et tidlig varslingssystem for påvisning av signifikant patologi i fisk.

- Det ser ut til å være en ikke-spesifikk indikator på denne type sykdom, og dette skiller testen fra andre diagnostiske verktøy som tester for spesifikke, kjente sykdommer. SPR kan bli en tidlig indikator på at ytterligere spesifikke undersøkelse er nødvendig, sa han til Glasgow Universitetets nyhetsside.

  • Les hele studien her.