Gå til innhold
Annonse
Stamfiskanlegg
Stamfiskanlegg

Nordnorsk Stamfisk AS og Artec Aqua har inngått avtale om bygging av et nytt stamfiskanlegg på Leines i Steigen kommune i Nordland. Anlegget vil få en kapasitet på produksjon av 100 millioner rogn, og vil kunne betjene majoriteten av oppdretterne i de tre nordligste fylkene.

Annonse

Øyvind Sjøthun Røen

- Oppbygging av stamfiskproduksjon i Nord-Norge ansees som et strategisk viktig tiltak knyttet til smittesone politikk, skriver Artec Aqua i en pressemelding

Regionsjef for Nordnorsk havbrukslag, Marit Bærøe ser også viktigheten ved å få et nytt stamfiskanlegg i regionen.

- Rent helsemessig er det en fordel for oss å ha stamfiskmaterialet lett tilgjengelig i Nord-Norge. Det er viktig for oss å ha et arvemateriale i regionen ettersom vi er nødt til å hele tiden være sikret med tilstrekkelig stamfisk, sier Bærøe til Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no.

Nordnorsk Stamfisk eies av oppdrettsselskapene Mainstream Norway, Nordlaks og Nova Sea sammen med avlsselskapet AquaGen.

Saken fortsetter under bildet

Stamfiskanlegget vil dekke 105 millioner rogn årlig. Foto: ARTEC AQUA
Stamfiskanlegget vil dekke 105 millioner rogn årlig. Foto: ARTEC AQUA

Det nye anlegget vil bli driftet av AquaGen. AquaGen er verdens ledende leverandør av lakserogn og vil i forbindelse med dette anlegget ha et tett operativt samarbeid med de øvrige eierne av Nordnorsk Stamfisk.

Artec Aqua har prosjektert anlegget, og skal være totalleverandør for et nøkkelferdig stamfiskanlegg som skal stå ferdig i april 2015. Artec Aqua har spesialkompetanse innen prosjektering av landbaserte oppdrettsanlegg, og er på dette grunnlaget valgt som totalleverandør til anlegget.

Kontraktsomfanget er på 121 millioner kroner, og vil være den største leveransen noensinne for det Ålesundsbaserte selskapet.

Annonse