Vannpose fra Norwegian Weather Protection (NWP)

Nytt temanummer om teknologi fra Norsk Fiskeoppdrett

Laks som vokser er først og fremst biologi. Men uten teknologi, intet oppdrett. Fra rognkornene legges i klekkebakkene til laksefiletene fraktes ut i markedet er individene omgitt av teknologi. Temmelig avansert teknologi. Som bare blir mer og mer avansert. Nå er Norsk Fiskeoppdrett ute med dette årets temanummer om teknologi, som har i seg siste nytt fra næring, leverandører og forskning på temaet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De siste årene har takten på nyutvikling skutt fart. Det er kanskje mest synlig i forhold til et batteri av metoder og måter å kontrollere lakselus uten bruk av legemidler. MEN også innefor resirkulering, overvåking og styring og ikke minst merdkonstruksjoner.

NFE4-Teknologi

I dette nummeret i Norsk Fiskeoppdrett sin temaserie NF Expert, kan du lese om to av de nye merdkonseptene som kanskje vil være en del av morgendagens lakseoppdrett. Gigantiske konstruksjoner med klar inspirasjon fra oljenæringen, som kan ligge langt til havs og produsere fisk i enorme mengder.

Lykkes denne tankegangen, kan man jo spørre seg om hvorfor skal da produksjonen være igjen i Norge. Et betimelig spørsmål. At man i fremtiden vil få se produksjon av laks andre steder enn der man i dag finner lakseoppdrett i verden er jeg ikke i tvil om. Men jeg er ikke så bekymret for at det vil utkonkurrere Norge som ledende produsent. Til det er dette begynt å bli så avansert at man trenger ikke bare de rette folkene til å betjene alle ledd i produksjonen, men man trenger rammeverkene, forvaltningen og infrastrukturen som ligger rundt det å skulle produsere laks.

Les også: Et år med paradokser

Teknologiforskningen innenfor fiskeoppdrett står svært sterkt i Norge. Det vitnet en fullstappet sal under årets Tekma om. I dette nummeret finner du også mye spennende stoff derfra.

Mye skjer også på den landbaserte fronten. Både gjennom produksjon av postsmolt og stor fisk. Flere av artiklene omhandler det også.

Norsk lakseoppdrett har for lengst blitt høyteknologi, og det som for få år siden fortonte seg som nesten science fiction er nå realitet. Og det stopper neppe her.

NFE4 - Teknologi er nå på vei i posten til abonnentene.