Lakselus. Foto: Tor Atle Mo, Veterinærinstituttet.

Nyutviklet vaksineprototyper for ulike virus og fiskearter

Virussykdommer er en av de store utfordringene for fortsatt vekst innenfor fiskeoppdrettsnæringen. Veterinærinstituttet leder et forskningsprosjekt som skal utvikle en fleksibel fiskevaksineplattform for fisk, hvor effektive vaksiner på en enkel måte skal kunne skreddersys for ulike sykdommer og ulike fiskearter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gruppen som på Veterinærinstituttet består av forskerne Helena Hauge, Unni Grimholt, og ingeniør Magne Skårn, har utviklet vaksine prototyper mot flere fiskevirus.

Mangel på vaksiner

Forskerne Helene Hauge og Unni Grimholtvaksinerer fisk.Foto: Veterinærinstituttet.

- Det er for mange sykdommer en mangel på vaksiner. Vi tenkte derfor at nye tilnærminger må til for å lykkes og hadde en idé om å lage «målstyrte» vaksiner til laks. En viktig del av dette arbeidet handlet om å identifisere målstyringskandidater som kan stimulere immunsystemet til laksen.  Vi så etter hvert at idéen kunne ekspanderes til andre virus og andre fiskearter, forteller Hauge.

Sammen med Pharmaq, Vaccibody AS, Iacob Mathiesen og Kjeller Innovasjon jobber de med prosjektet «New Targeting Vaccines for Sustainable Aquaculture» (TarGet). På labben har gruppen optimalisert levering av vaksinen og utviklet vaksineprototyper for ulike virus og fiskearter som skal testes i smitteforsøk.

- I det videre arbeidet håper vi å vise at TarGet-vaksiner kan bidra til å løse utfordringene knyttet til virussykdommer hos oppdrettsfisk. Det er utrolig spennende og inspirerende å få videreutvikle ideen vår sammen med næringslivspartnere med ekspertkompetanse både innenfor vaksineutvikling og kommersialisering, sier Hauge.