Daglig leder i Flakstadvåg Laks AS, Roy Alapnes. Foto: Ronny Trælvik.

Økologisk gir klingende mynt

Flakstadvåg Laks AS fikk et økonomisk rekordår i fjor. Lavt svinn, gode folk og økologisk fokus bidro sterkt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gustav-Erik Blaalid

Daglig leder i Flakstadvåg Laks, Roy Alapnes, sier til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no at de har hatt fokus på produksjonen gjennom hele linja, noe som har resultert i lavt svinn og jevn drift.

- Ved slakteriet hadde vi ikke permitteringer en eneste dag i hele fjor. Jevn drift har sikret jevn slakting, sier han. Selskapet sysselsette 35 personer, hvorav 15 jobber i oppdrettsproduksjonen. Roy Alapnes tror at de er den nordligste bruker av leppefisk.

- Jeg vet ialle fall ikke om andre i Troms og Finnmark som bruker leppefisk, sier han. Hos Flakstadvåg vil de heller bruke rensefisk enn kjemikalier. Om ikke lenge tar de i bruk rognkjeks.

Mer økologisk

Ifølge Roy Alapnes produserer selskapet rundt 30 prosent økologisk laks på sine seks konsesjoner. Mengden er økende for europeerne vil ha mer økologisk.

- Det krever mer innsats, men det betaler seg, sier Alapnes, som tror at selskapet kommer til å produsere en økende andel økologisk i fremtiden. Hele tiden under forutsetning av at det er en lønnsom produksjon. Og hittil har det lønt seg for eierne som i år tar ut et utbytte på 60 millioner kroner. De siste frem årene har eierne til sammen hentet ut 167 millioner utbyttekroner.

Ønsker flere konsesjoner

Roy Alapnes sier at de gjerne skulle hatt en konsesjon til, men at de ikke vant gjennom i denne «grønne» runden.

- Intensjonen med de grønne konsesjonene er god, men kanskje det burde vært slik at de som har drevet godt i mange, mange år burde vært premiert. Slik det forløp denne gangen var det mye luftslott og fikse ideer rundt ny teknologi, mener Alapnes.

Han tror 2015 blir et minst like godt år som fjoråret-

- Vi ser høyere fôrkostnader, og kanskje større kostnader i forbindelse med lusebekjempelse, men på den andre siden har prisutviklingen hittil vært positiv, sier Roy Alapnes.