Gå til innhold
AQS Odin avluser ved et av Grieg Seafoods anlegg i Finnmark. Foto: AQS

Foto: OLE MARTIN WOLD
AQS Odin avluser ved et av Grieg Seafoods anlegg i Finnmark. Foto: AQS Foto: OLE MARTIN WOLD

Økt effekt og bedre fiskehelse synes klart å være resultatet etter at utdoseringssystemet for hydrogenperoksid er oppgradert på AQS Odin og MS Fighter, melder AQS.

Oppgraderinga er gjort av Aqua Pharma, som eier utstyret som er om bord i fartøyene. Hovedgrepet er at utdoseringstida er halvert, noe som gir kortere behandlingstid, melder AQS i en pressemelding.

– Vi har over flere år erfart at effekten av hydrogenperoksid på lakselus varierer med doseringsmetodikken. I år har vi testet et nytt konsept på AQS Odin, og vi er positivt overrasket over både effekt på lus og bedret fiskevelferd, sier Roy Strøm i Aqua Pharma.

God effekt og lav dødelighet

Det oppgraderte systemet ble tatt i bruk på AQS Odin i slutten av april, og på MS Fighter i juni. Skipper Pelle Roness på AQS Odin sier at effekten og fiskevelferden er blitt mye bedre.

Odin Følsvik i sving under avlusing. Foto: Ole Martin Wold.
Odin Følsvik i sving under avlusing. Foto: Ole Martin Wold.

– Vi avluset 3.500 tonn laks med ei snittvekt på 2,5 kilo i Vesterålen i mai. Dødeligheten var på cirka 200 fisk, eller 0,014 prosent, og det er veldig bra. Effekten var tilnærmet hundre prosent på kjønnsmoden lus, sier Pelle Roness.

«Sjokkeffekt»

Prosjektleder Lena Einseth i AQS sier at den raske utdoseringa gjør at den totale behandlingstida blir kortere.

– I tillegg oppnår vi en «sjokkeffekt» som har stor betydning for å oppnå best mulig effekt. Vi er avhengig av kontinuerlig å drive videreutvikling og optimalisere behandlingsmetodene, slik at vi får best mulig uttelling når ei avlusing settes i gang, sier Einseth.

Øker kapasiteten

AQS har god kapasitet og opererer for tida tre fartøy som utfører badebehandling med hydrogenperoksid; AQS Odin, MS Fighter og MS Urter. I tillegg er et nytt fartøy under ombygging og utrusting, AQS Njord, som med sine 49 meter får stor kapasitet til både badebehandling og andre typer serviceoppdrag.

Har du en sak du
vil tipse oss om?