Lakseoppdrett i Chile. Foto: Daniella Balin.

Økte fortjenesten betydelig med bedre fiskehelse

Chilensk laksenæring har snudd minus til pluss første halvår 2017. Inntektene har økt og kostnadene har gått ned.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det viser en sak utarbeidet av kyst.no sitt søsternettsted i Chile, Salmonexpert.cl.

De har analysert resultatene til de syv største lakseselskapene i landet, da de har levert sine tall for første halvår 2017. De syv er AquaChile, Multiexport, Australis, Invermar, Camanchaca, Blumar, Agrosuper.

Det er en gjennomgående trend i Chile at produksjons- og fiskehelsekostnadene har redusert seg betydelig den siste tiden.

Dette har vært med på å senke driftskostnadene med samlet hele 16 % fra 1136 millioner dollar i første halvår i fjor til ca 950 millioner dollar i samme periode i år, for de syv nevnte selskap.

Fra tap til fortjeneste

Samtidig med at kostnadene sank, økte også inntektene. Det ble en miks som fikk det samlede overskuddet til å gå fra minus til pluss.

Inntektene økte med 20 % fra 1,14 til 1,37 milliarder dollar i første halvår. Økningen forklares med  rekordhøye laksepriser.

I sum gikk dermed overskuddet fra minus 12 millioner dollar i første halvår 2016 til til pluss 198 millioner i første halvår i år.

Laksenæringen i Chile fortsetter dermed sin økonomiske oppgang etter en lang krise. Selskapene er også alle positive til andre halvår i år og til 2018.

Nøkkeltall for de syv største oppdrettsselskapene i Chile. Ingresos=inntekt, Utilidades/pérdidas=overskudd/tap og Costos= driftskostnader. Kilde: SalmonExpert.cl.