Mattilsynets seniorinspektør Rune Knutzen ønsker å se mer spesialisering av brønnbåter, istedenfor multifunksjonelle fartøyer. Illustrasjonsfoto av fisketransport. Foto: Norsk Fisketransport.

Ønsker spesialisering av brønnbåter

- Vi håper å se at brønnbåtene spesialiserer seg mer i en type fisketransport og holder seg til den. Slik ståa er nå, gjør de alle typer oppdrag og er fleksible på hvilke oppdrag de har, sier seniorinspektør Rune T. Knutzen i Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Under seminaret «Fiskehelse for oppdrettsfisk» i Bergen i regi av Nordisk ministerråd og Mattilsynet, snakket seniorinspektør og veterinær Rune T. Knutzen om fiskevelferden under transport, som i Norge i det alt vesentligste skjer med brønnbåt.

Rune T. Knutzen, seniorinspektør i Mattilsynet. Foto: privat/Facebook.

Ny brønnbåt æra

- Det har vært en stor endring i brønnbåtbransjen, der nye og større aktører er kommet på banen og tatt i bruk multifunksjonelle fartøy. I år er det kommet fem nye brønnbåter, og det er ventet levert ti nye i 2017, sier seniorinspektøren.

De nye typene brønnbåtene har mye teknologi og automatisk utstyr, som ifølge Knutzen har forandret seg veldig de senere årene.

- Vi håper å se at brønnbåtene spesialiserer seg mer i en type transport og holder seg til den. Slik ståa er nå, gjør de alle typer oppdrag og er fleksible på hvilke oppdrag de har. Noen selskap har en båt til smoltsesong og er dedikert til denne typen transport og det håper vi å se mer av, uttaler han. 

Press istedenfor vakuum

Han snakker deretter om fiskevelferden under transport, som han mener helt klart er en stressende situasjon for fisken.

- Du kan se et tydelig dropp i oksygennivåene når fisken skal flyttes. Under transport er det viktig både med god kontroll, og at mengden fisk ikke blir for stor. Er det for mye fisk under transport, kan dette føre til høy dødelighet, som følge av dårlige oksygennivåer og for mye karbondioksid i vannet, forklarer Knutzen.

Han peker også på at pumpingen fra ventemerd over til brønnbåt kan skape fiskevelferdsproblemer, og peker spesielt på vakuumpumping, som kan stresse fisken enda mer.

- Press istedenfor vakuum, vil være bedre for fiskevelferden. Vakuumløfting av fisk kan også gi fisken blødningene i gjellene, poengterer Knutzen.