Konsernleder Henning Beltestad er misfornøyd med prestasjonene til Lerøy Sjøtroll. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Ørret og nedklassing la demper på Lerøys andrekvartalsresultat

Lerøy Seafood slaktet mer fisk og tjente mer penger, men lønnsomheten per kilo gikk ned. Svakere ørretpriser og nedklassing er noe av forklaringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lerøy Seafood Group (LSG) oppnådde en omsetning på om lag fem milliarder i andre kvartal 2018 sammenlignet med 4, 2 milliarder norske kroner i samme periode i 2017, kommer det frem i en børsmelding fra selskapet. 

Driftsresultat før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler var 1 milliard i andre kvartal 2018, mot 801 millioner kroner i samme periode i 2017.

Høyere høstet volum av laks og ørret er den viktigste årsak for resultatoppgangen i andre kvartal 2018 sammenlignet med andre kvartal 2017. Ekskludert inntjening fra Villfangst, gir dette et driftsresultat per kilo før biomassejustering på 23,4 kroner mot 27,3 kroner i samme periode i fjor.

Høyeste omsetning, men økte kostnader

For første halvår 2018 rapporterer konsernet en omsetning på omlag ti milliarder kroner en økning på 4 % sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Dette er den høyeste omsetning i noe første halvår i konsernets historie.

Driftsresultat før verdjusteringer knyttet til biologiske eiendeler i første halvår 2018 var 1,96 millarder kroner sammenlignet med omlag to milliarder i samme periode i fjor. Resultat før skatt og verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler i første halvår 2018 var MNOK 2.038 sammenlignet med MNOK 2.134 i samme periode i fjor.

- Prisene på laks og ørret var i andre kvartal 2018 svært volatile og er fortsatt på et høyt nivå. Dette sammen med et høyere høstet volum i kvartalet, er viktigste driver til at Lerøy Seafood Group oppnår det høyeste driftsresultat i noe andre kvartal i konsernets historie, forteller konsernleder Henning Beltestad.

Men han påpeker at konsernets samlede prisoppnåelse er negativt påvirket av lavere prisoppnåelse på ørret enn laks, en slakteprofil med høyt uttak i juni med lavere pris, og nedklassing av kvalitet i en region, fortsetter Beltestad.

Konsernets uttakskostnad er høyere i andre kvartal 2018 enn i første kvartal og det er stor variasjon mellom konsernets ulike regioner, sier konsernelder Henning Beltestad. Men, det er forventning om at andre halvår vil vise en positiv utvikling i uttakskostnaden for konsernet.

Konsernet forventer i dag å slakte 166 000 tonn inneværende år, i Norge, sammenlignet med 158 000 tonn i 2017.

Havbruk – lavere pris per kg

Segment Havbruk oppnådde et driftsresultat før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler på MNOK 833 i andre kvartal 2018, opp fra MNOK 613 i samme periode i 2017. Havbruk høstet 38 tusen tonn, sløyd vekt, laks og ørret i andre kvartal 2018 som er en oppgang på 45 % fra samme periode i 2017. EBIT/kg falt fra 23,4 kroner per kg i andre kvartal 2017 til 22,0 kroner per kg i andre kvartal 2018.

I andre kvartal 2018 oppnådde Lerøy Aurora en operasjonell EBIT på NOK 32,1 per kg. For samme periode rapporterer Lerøy Midt og Lerøy Sjøtroll EBIT per kg på henholdsvis NOK 26,4 og NOK 12,7.

Konsernet høstet 9 % mer i første halvår 2018 sammenlignet mot samme periode i fjor, forteller konsernleder Henning Beltestad.

- Uttakskostnaden i andre kvartal 2018 var marginalt lavere enn i andre kvartal 2017, og for segment Havbruk er lavere oppnådd pris årsaken til fallet i EBIT/kg i andre kvartal 2018 sammenlignet med andre kvartal 2017, sier Beltestad.

Konsernelderen sier divere det i segment Havbruk for tiden gjennomføres betydelige investeringer i nye industrianlegg for å bedre produktiviteten gjennom verdikjeden, herunder investeringer i flere regioner, som vil gi tilgang til større høykvalitets smolt. 

- Vi har store forventninger til at de nye anleggene vil tilrettelegge for en mer robust smolt som etter hvert vil gi rom for betydelig organisk vekst i årlig slaktevolum, forklarer konsernleder Henning Beltestad.

Svingende priser påvirket VAP

I segmentet VAP, salg og dristribusjon var omsetningen i andre kvartal 2018 MNOK 4.807 som er en oppgang på 19 % sammenlignet med samme periode i fjor. Driftsresultatet i kvartalet er negativt påvirket av svært volatile spotpriser på laks som har vanskeliggjort markedsarbeidet, samt oppstartskostnader av nye fabrikker i Nederland og Spania. Driftsresultat før verdijustering knyttet til biologiske eiendeler falt fra MNOK 115 i andre kvartal 2017 til MNOK 62 i andre kvartal 2018.

- De svært volatile spotprisene på laks, og oppstart av flere nye fabrikker er viktige årsaker til at inntjeningen i VAP, Salg og Distribusjon er lavere i andre kvartal 2018 sammenlignet med andre kvartal 2017, forteller konsernleder Henning Beltestad.

Volatiliteten vanskeliggjør industriell utvikling

For atlantisk laks har prisutviklingen sålangt i 2018 vært ekstremt volatil.

- Volatiliteten vanskeliggjør industriell utvikling og påvirker markedsaktørers villighet til å ta posisjoner og risiko. Samtidig er konsernet tett på sluttmarkedet, og opplever at den underliggende veksten i etterspørselen etter både atlantisk laks og annen sjømat er svært god.

Misførnøyd med Sjøtroll

Konsernet er ikke fornøyd med utviklingen i Lerøy Sjøtroll i 2018, men sier de er trygg på at de tiltak som er iverksatt vil gi betydelige forbedringer i årene som kommer.

- Herunder er investeringen i RAS-anlegg viktig, det er konsernets forventning at større smolt av høyere kvalitet vil gi bedre produktivitet i sjøfasen. Per i dag forventes et høstet volum i 2018, inkludert andel av LSG sitt volum fra tilknyttede selskap, på 179.000 GWT. Slaktevolumet vil av mange årsaker, herunder biologi og markedsvurderinger, kunne avvike fra estimatet, men heller ikke i år forventer vi vesentlige avvik.  

For hvitfisk har utviklingen i 2018 vært god, selv om det fortsatt er vanskelig med industriell utvikling og bearbeiding av fisk i Norge. 

Styret opprettholder sin forventning om en sterk inntjening for året 2018 som helhet, men forventer i dag et svakere resultat i tredje kvartal enn det en oppnådde i andre kvartal.