Tjenesten "Fiskehelse" gir informasjon om oppdrettslokaliteter av alle arter i hele landet. Skjermdump: Barentswatch.

Oppdaterer tjenesten “Fiskehelse”

I Barentswatch har de i år allerede oppdatert tjenesten “Fiskehelse” og det jobbes kontinuerlig med å gi bedre innsikt i havbruksnæringen. – Vi mener selv at vi med dette prosjektet er kommet et stykke på vei med å konkretisere vår visjon om å samle, dele og vise data knyttet til hav og sjø, sier prosjektleder Alf M. Sollund fra Barentswatch/Kystverket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Gjennom de siste årene har tjenesten hvor man på lokalitetsnivå kan hente ut mye informasjon om laksenæringen, vært under stadig utvikling.

- Vi jobber etter en såkalt "smidig prosess". Det vil si at vi forsøker å samle inn ønsker fra brukere for å deretter raskt lage en første versjon. Normalt viser vi resultatet etter 14-dager når vi har forstått hva bruker ønsker, forklarer Alf Sollund til kyst.no.

I prosjektet jobber de i samarbeid med eksempelvis inspektører i Mattilsynet, rådgivere i Nærings- og Fiskeridepartementet, regionale saksbehandlere, presse, næring og offentlighet.

- Vi forsøker først å lage noe som gir nytte for en bruker, deretter tar vi fatt på en annen type bruker, opplyser prosjektlederen.

Ønsker tips

Selv om de prioriterer en etter en brukergruppe, kommer det underveis inn gode forslag fra andre, ifølge Sollund.

- Et lite eksempel var et ønske fra oppdrettere om å synliggjøre når frist for rapportering av lakselus går ut slik at det ikke virket som at de lå på etterskudd med rapportering. For inspektører i Mattilsynet var dette opplagt uten slik visning, men ikke for offentligheten.

- Vi ønsker å legge til nye funksjoner fordi vi tror dette vil gjøre livet litt lettere for ulike brukere. Det overordnede målet er å vise indikatorer som kan bidra til å avgjøre om oppdrett er bærekraftig.

Han er klar på at de ønsker alle typer tilbakemeldinger fra alle brukere, slik som forvaltere, aktører innen havbruksnæringen og offentligheten ellers.

- Alle kan levere tips enten på måter tjenesten kan bli enklere i bruk, eller hva vi bør vise, sier han.

Roser Mattilsynet og departementet

Tjenesten er et samarbeidsprosjekt mellom BarentsWatch og Mattilsynet, med sterke faglige bidrag fra Veterinærinstituttet.

- Mattilsynet har med rett fått skryt fra både oss og andre, for måten de er transparente gjennom Fiskehelse. De viser jo bruk av sjøen, vår felles allmenning ut fra data som i stor grad kommer fra næringen selv, fastslår han.

Sollund sier at sentrale personer i tilsynet som til daglig jobber med næringen, tidlig forsto at tjenesten både kunne være et internt kartverktøy og samtidig et vindu inn for offentligheten.

- De brukte tidligere mye tid på å ta ut data ved innsynsbegjæringer, nå kan brukere selv finne slik informasjon, legger han til.

Nærings- og Fiskeridepartementet har også vært en viktig brukergruppe som har hjulpet prosjektet, ifølge Sollund.

- Med å forbedre visning av konkrete effekter for fiskehelse ut fra den overordnede policy-en fra regjeringen. Vi mener selv at vi med dette prosjektet kommet et stykke på vei med å konkretisere vår visjon om å samle, dele og vise data knyttet til hav og sjø, legger han til

Flere oppdateringer

Så langt i år har de fått på plass nedlasting av lakselus mottiltak i Excel - og CSV format, med statistikk som endrer seg når man filtrerer.

- Eksempelvis kan man nå se lusestatistikk for alle grønne tillatelser i et fylket eller andre kombinasjoner

De har også fått en egen «tab» med kartlag som kan skrus av/på som viser laksefjorder, rekefelt og gyteområder for torsk.

- Vi viser nå også alle lokaliteter med tillatelse til å drive med laks, ørret og regnbueørret, legger han til.

Han man tips til nye løsninger kan man ta kontakt med Baretswatch gjennom post@barentswatch.no eller inne i tjenesten.