Rømt fisk i Hardanger. Foto: Uni Research.

Oppdatert informasjon om rømmingshendelsene

Fiskeridirektoratet har gjennom romjulen arbeidet med oppfølging av rømmingshendelsene i Hardanger før jul og mulige konsekvenser av ekstremværet Urd.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskeridirektoratet melder i en oppdatering at de så langt bare har mottatt en melding om hull i not i forbindelse med selskapenes gjennomgang av anleggene etter ekstremværet Urd. Salmar Farming AS meldte 29. desember om et mindre hull i en not på lokaliteten Korsneset 2 i Halsa kommune, og fangst av 1 rømt fisk i gjenfangstgarn ved lokaliteten. Fiskeridirektoratet vurderer foreløpig det potensielle rømmingsomfanget som lite, og er i dialog med selskapet om videre oppfølging av situasjonen på anlegget.

Oppdrettsselskapene er ikke ferdig med gjennomgang av alle aktuelle anlegg, og dårlig vær flere steder langs kysten de siste dagene kan forsinke dette arbeidet.

Rømmingen ved Varaldsøy i Kvinnherad

Marine Harvest AS meldte 20. desember om en rømmingshendelse ved lokaliteten Åkre i Kvinnherad, som hadde skjedd i forbindelse med avlusing. Fisken har en snittvekt på 2,2 kg.

Fiskeridirektoratet vurderer det potensielle rømmingsomfanget som stort, og har utvidet gjennfangstplikten til Marine Harvest AS til å gjelde fjordområdet øst av Varaldsøy, fra øst av Høysteinen på Varaldsøy og inn til Gausvika på fastlandet, og ned mot Tåneset ved Rosendal. Pålegget gjelder frem til og med 6. januar 2017.

Per 29. desember er det gjenfanget 749 rømte fisk. De siste dagene har direktoratet fått flere tips om observasjoner og fangst av rømt fisk både lenger inne i fjorden ved Fyksesund og Norheimsund i Kvam herad, og ved Huglo i Stord kommune. Direktoratet vurderer nå å utvide gjenfangstplikten ytterligere.

Rømmingen i Bremanger

Strømmen Lakseoppdrett AS varslet 16. desember om rømming fra deres lokalitet Løypingsneset i Bremanger. Også denne hendelsen skjedde i forbindelse med avlusning. Ifølge selskapets opptelling har det rømt 6400 oppdrettslaks med snittvekt på 3 kg fra lokaliteten. Selskapet har så langt ikke fanget laks i forbindelse med gjenfangstfisket i sjø.

Rømmingen har skjedd nær den nasjonale laksefjorden Eidsfjorden. Fiskeridirektoratet har gitt selskapet pålegg om undersøkelse av to vassdrag i området, Bortneelva i Bremanger og det nasjonale laksevassdraget Eidselva i Nordfjordeid. Dersom det blir observert rømt oppdrettslaks, skal det settes i verk uttak.

Mottak av rømt fisk i Hardanger

Marine Harvest betaler fiskere 500 kroner for hver fanget fisk som stammer fra anlegget på Varaldsøy. Selskapet utvider mottaket av rømt fisk, som kan leveres på følgende tidspunkt:

Nernes: Mandag 2. og 9. januar kl. 16-18.

Ænes: Tirsdag 3. og 10. januar kl. 16-18.

Kontakt angående gjenfangst: 917 66 155.

Det er tillatt å fiske etter rømt fisk i Hardanger, men dette må gjøres etter gjeldende regelverk og fiskere må registrere seg hos Fylkesmannen i Hordaland.

Fiskeridirektoratet ønsker tips og oppfordrer folk til å melde inn observasjoner og fangst av mulig rømt oppdrettsfisk i begge områdene til deres døgnåpne vaktsentral, tlf 03415.