Konsernsjef i Bakkafrost, Regin Jacobsen.

Oppdrett i pluss og foredling i minus for Bakkafrost

Oppdrettsegmentet til Bakkafrost øker i verdi, men like godt går det ikke for foredlingsvirksomheten til selskapet. Denne gikk 24,6 millioner danske kroner i minus.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bakkafrost-konsernet leverte et samlet driftsresultat EBIT på 253,6 millioner danske kroner. Slaktevolumene endte på  10.934 tonn sløyd vekt i første kvartal 2016, kommer det frem i en børsmelding fra selskapet.

De høye spotprisene for laks har drevet opp resultatene i oppdrettsvirksomheten og sørget for negativ utslag i foredlingsleddet, hvor tapet endte på 24,6 millioner kroner.

Frlakteriet. Foto: Bakkafrost. 

Krevende for foredling

Oppdrett ga derimot knallresultater med en inntjening på 260,8 millioner danske kroner i kvartalet. Fôr og fiskemel leverte en EBITDA på 69 millioner danske kroner.

– Den forventede nedgangen i tilbudet av oppdrettslaks i 2016 og stabil økende etterspørsel har ført til høy prisøkning de siste månedene. Det første kvartalet var samlet sett tilfredsstillende for Bakkafrost, men når lakseprisen øker kraftig i løpet av en kort periode, blir rammebetingelsene for VAP-segmentet vanskelig, sier konsernsjef Regin Jacobsen i Bakkafrost.

Han legger til at de neste seks månedene vil være en spennende tid for Bakkafrost, som vil ferdigstille to av de store investeringer deres, som er klekkeriet på Viðareiði og den kombinerte VAP fabrikken på Glyvrar.

Satte ut mindre smolt

Selskapet satte ut 1,9 millioner smolt i første kvartal, sammenlignet med 2,2 millioner i 2015.

Bakkafrost forventer å ende på 48.000 tonn sløyd vekt i 2016. Selskapets prognose for smoltutsett i 2016 er på 10,4 millioner individer. Anslagene for slaktevolum og settefisk opplyser de at er som vanlig avhengig av den biologiske situasjonen.

Bakkafrost langsiktige strategi er å selge rundt 40-50 % av oppdrettet laks som verdiøkende produkter på fastpriskontrakter. De har inngått kontrakter som dekker rundt 63 % av VAP kapasitet for resten av 2016. Dette tilsvarer rundt 25 % av forventet slaktevolum for resten av 2016.